kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

YÖK'e türban yasağına karşı olan başkan geldi

Nergis DEMİRKAYA/ANKARA
Cumhurbaşkanı Gül'ün, YÖK Başkanlığı'na atadığı Yusuf Ziya Özcan, türbanın üniversitede serbest olması halinde türban takanların azalacağını savunuyor..
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, merakla beklenen YÖK Başkanlığı ataması için fazla beklemedi. Prof. Erdoğan Teziç'in görev süresinin cumartesi günü sona ermesinden sonra Gül, dün öğle saatlerinde, "Yükseköğretim Kurulu Üyeliği'ne ve Başkanlığı'na ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan seçilmiştir" açıklaması yaptı. ODTÜ Sosyoloji Bölümü'nde öğretim üyesi olan Özcan aynı zamanda TÜBİTAK Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Grubu Yürütme Komitesi Sekreteri, Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Bilim ve Danışma Kurulu Başkanı, Uluslararası Hukuk ve Politika Dergisi Yazı Kurulu Üyesi ve İslami Araştırmalar Dergisi Danışma Kurulu üyeliği de yapıyor.

İSLAM ÜZERİNE
Ataması akademik çevreler için tam bir sürpriz olan Özcan'ın dikkat çeken bir özelliği ise İslam konularına ilgisi. "Kanada'daki Müslümanlar", "İslam Ekonomik Gelişmeye Engel midir?" ve "Ülkemizdeki Cami Sayıları Üzerine Bir Sayısal İnceleme" makalelerini kaleme alan Özcan, 1992-94 yılları arasında da Uluslararası İslam Üniversitesi'nde misafir öğretim üyesi olarak bulundu. Özcan'ın İslami Araştırmalar Dergisi'nde yayınlanan "İslam, Ekonomik Gelişmeye Engel midir? Karşıt Delil ve Bazı Metedolojik düşünceler" başlıklı makalede, gerilemeye İslam'ın değil Müslümanların uygulamalarının neden olduğunu savundu. Özcan, "Eğer her Müslüman İslam'ın kurallarıyla yaşasaydı ortada oldukça az problem olurdu" diyerek şu tezi savundu: "Tarih Müslümanların İslam'i kurallara zayıf bağlılıklarından dolayı geriledikleri zamanları da göstermektedir. Suçlama İslam'ın kendisinden çok Müslümanlara ve onların İslam'ı yorumlayış biçimlerine yöneltilmelidir."
Haberin fotoğrafları