kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Pilotlar 'durum bilincini yitirmiş'

Olcay AYDİLEK / ANKARA
Isparta'da düşen uçaktaki kara kutulardan birinin arızalı olduğu anlaşıldı. İlk sonuçlar ise kaza nedenini netleştirmeye başladı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Pilotlar 'durum bilincini yitirmiş'
Isparta'da 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasının nedenini ortaya koyacak olan ve deşifre için Almanya'ya gönderilen kara kutulardan 'Kokpit Ses Kayıt Cihazı'nın arızalı olduğu ortaya çıktı. Diğer kara kutu "Uçuş Bilgileri Kayıt Cihazı"nın ise uçuşla ilgili verilerin yalnızca bir bölümünü kayıt altına aldığı tespit edildi.

'YORGUNLUK KAZAYA YOL AÇAR'
Uçuş Bilgileri Kayıt Cihazı'ndan alınan veriler ile 6 kişilik Kaza-Kırım Heyeti'nin Ankara, İstanbul ve Antalya radar görüntüleri üzerinde yaptığı çalışmalar da kazanın nedenini netleştirmeye başladı. Heyetin çalışmalarına göre pilot, havacılık dilinde "durum bilincini yitirme' olarak adlandırılan sorunla karşı karşıya kalmış. Durum bilincini yitiren bir pilot, uçağın aletlerinin verdiği bilgiye değil, kendi sezgi ve yeteneklerine göre hareket etmeye başlıyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yetkilileri, "Veriler pilotun, durum bilincini yitirdiği üzerinde yoğunlaşıyor" dedi. Kaptan Pilot Fuat Ünlü, durum bilincini yitirmeyi şöyle açıkladı: "Pilotlar daha çok yorgun olduklarında, alkol aldıklarında, uyuşturucu kullandıklarında ortaya çıkar. Genellikle de ufuk çizgisinin görülmediği karanlık ve bulutlu yerlerde meydana çıkar. Pilot bu anlarda, uçaktaki durum cyrosuna (uçağın ufka göre pozisyonunu belirten alet) güvenmez, sezgi ve yeteneklerine göre hareket eder." Ünlü, MD 83 tipi uçakların teknolojisinin de eleştiriye açık olduğunu belirterek, geri teknolojinin insan hatalarını artırdığını kaydetti.
Haberin fotoğrafları