kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Champs - Elysees’in bir ucundaki Zafer Takı, ihtişamını koruyor.

Dört günlük tatile neler sığar?

Kurban Bayramı'nı fırsat bilip tatil yapmak isteyenlere farklı önerilerimiz var. Romantizm isteyenler Paris'i, dinlenmek isteyenler Kuzey Kıbrıs'ı tercih edebilir. Dileyenler bir gemide keyiflerine bakarken, dileyenler de kültür turlarına katılabilir.....
Paris gibisi yok
"Romantik bir tatil," denilince ilk akla gelen adres tabii ki Paris. Aynı zamanda bu tarihi şehir, kısa bir tatil için tercih edilebilecek yerlerden. Özellikle ilk kez gidiyorsanız belirtelim, bu tarihi şehirde yapmanız gereken çok şey var... Örneğin gün batımında Seine Nehri'nde tekne gezintisine çıkmalısınız. Bu tur sırasında Paris'in en eski ve görkemli binalarını seyretmek oldukça keyifli. Paris'le özdeşleşmiş yerlerden olan Champs-Elysees Caddesi'nde de gezinmelisiniz. Bu caddedeki Deuville restoranın istiridyesini, Montmartre'daki La Pomponette'un şaraplı uskumrusunu, Paul pastanelerinin tartlarını da denemeden geçmeyin. Paris'e gidip kafelerinde zaman geçirmeden olmaz. Bu kentin kafeleri 19. yüzyıldan bu yana Parislilerin sosyal hayatının ayrılmaz bir parçası. Örneğin Cafe de Flore, uluslararası düzeyde ünlü yazarların, ressamların ve film yönetmenlerinin sık sık uğradığı bir mekân. 1930'ların stilini yansıtıyor. Pigalle yakınındaki Cafe Carmen ise bir zamanlar Carmen operasının bestecisi olan George Bizet'nin eviymiş. Hatta Bizet'nin, Proust ve Gounod gibi arkadaşlarıyla eğlenirken Carmen'i kâğıda döktüğü yer de burası. Yeme-içmenin yanı sıra kentin tarihi dokusunu da hissetmelisiniz. Bunun için Sacre Coure'e çıkabilir, Notre Dame Katedrali'ni gezebilirsiniz. Bu geziyi pazar gününe denk getirirseniz, ayini görme imkânını da elde edersiniz. Ağaçları ve doğal ortamıyla Montmartre'ı da görün. Burası şehrin en romantik ve en bohem bölümlerinden biri. Biraz da eğlenmek gerek. Moulin Rouge ve Le Lido, Paris'in en ünlü iki kabare şovu. Eğlenceli bir gece geçirmek isterseniz kaçırmayın. Paris'in en güzel kızlarını görmek istiyorsanız Le Crazy Horse adlı kabereye gitmelisiniz. Son dönemin en popüler mekânı Le Cab, Chams-Elysees yakınlarındaki eski Cabaret gece kulübünün yeni adresi. İçeri girmek pek kolay değil ama eğlence garanti. Buddha Bar'dan sonra aynı konseptle açılan Man Ray ise iki katlı bir restoran-bar. Asya usulü yemekler var. Burası, Paris sosyetesinin sevdiği yerlerden. Setur'un Paris turlarının fiyatları 875-1095 avro arasında değişiyor.

Çeşit çeşit kültür turu
Kurban Bayramı'nda Türkiye'nin farklı bölgelerinde gizlenmiş kültürel hazinelerini ziyaret etmek isteyenler için birçok alternatif turlar var. Batı Karadeniz programları çoğunlukla, üç gece dört gün sürüyor. Devrek, Bartın, Amsara, Safranbolu, Ilgaz, Kastamonu, Mudurnu ve Abant'ı kapsayan programda hem doğal güzelliklere, hem de Karadeniz'in kültürel mirasına tanıklık etmek mümkün. Pamukkale programında ise, konuklar hem Pamukkale'nin ünlü termal tesislerinden yararlanıp hem de Afrodisias Açıkhava Müzesi'ni, Efes Antik Şehirleri'ni, Meryem Ana Evi ve Hierapolis'i ziyaret etme şansına sahip. Kapadokya turunda ise, bölgenin en cazip merkezlerini kapsayan programlar hazırlanıyor. Tatilciler, Erciyes Dağı'nda bölgenin şaşırtıcı kış manzarasını seyretme imkânını elde edebiliyor. Ayrıca İstanbul, İzmir ve Ankara gibi metropollere eşit uzaklıktaki Afyon'daki ünlü termal tesislerdede hoş bir tatil geçirebilirsiniz. Bayram tatilinde stresli günlerin yükünden kurtulup kendini yenilemek isteyenler için bu programlar oldukça cazip görünüyor. Setur'la Batı Karadeniz turu 466 ile 502 YTL arasında değişirken, Kapadokya turu 489 ile 586 YTL arasında.

Demir alma vakti geldi bu limandan...
Tatilin birçok tarifini yapabilirsiniz; bu çoktandır görmeyi arzuladığınız bir yere gitmek de olabilir, kendinize ayıracağınız beş dakika da... Velhasıl normal hayatınızda yapmadığınız şeylerin toplamına tatil diyebilirsiniz. Şimdi bütün bunların üzerine ismini duyduğunuzda bile size rahatlık hissi veren bir yer düşünün. Bu imkânları sağlayan gemi turları, yani cruise'lar kendinizi cennette gibi hissetmenizi sağlayacak. Üstelik birbirinden egzotik yerlere giden turlar var. Örneğin Hawaii'de kafalarında çiçekli taçlarla sizi karşılayan genç kızlara "Aloha," diyebilir, mercan renkli denizlerde yüzüp, kum gibi uzayıp giden sahillere uzanabilirsiniz. Veya yağmur ormanlarında at sırtında dolaşmak da cazip gelebilir. Buenos Aires'e giden gemi turları da var. Fetihçilerin 'güzel hava' ismini verdikleri bu liman şehrine demir attıktan sonra eğlence dolu bir tatil sizi bekliyor. Unutmayın, artık tango yapma zamanı... Carlos Gardel'in şarkısına ayak uydurup, Boca Meydanı'nda Eva Peron'un ruhunu hissedebilirsiniz. Bir başka durak olan Miami'nin gece hayatına katılıp, Florida'da denize girebilirsiniz. Bütün bunlar Karayipler'den başlayıp devam eden turda görme ihtimaliniz olan yerler. The Cruise Line'ın Doğu Karayipler turunun fiyatı 2 bin-2 bin 600 avro arasında. Batı Karayipler için de aynı fiyat geçerli. Bunun yanı sıra Kuşadası'ndan Barselona'ya devam eden Akdeniz turları da var. Bunların ücreti 1550-200 avro. Vikingler'in torunlarının hikâyesini dinleyip, gecenin gündüze karıştığı kuzey limanlarına kadar uzanan başka bir turu da deneyebilirsiniz. Tabii 'Doğu'nun incisi' yakıştırması yapılan Şangay'ı da görme ihtimalinizin olduğu turları unutmayın. Seçim tamamen size ait; siz yalnızca gideceğiniz yeri tayin edin. Yukarda saydıklarımız bir cruise gemisine atlayıp yaşayabileceklerinizden bazıları.

Güneşin parladığı yerler
Hiç molohiya tattınız mı? Ya kızarmış hellim peyniri? Neredeyse çakmağı yaktığınızda alev alacak kadar sert bir içki olan zivaniyadan içtiniz mi? Söylendiğinde isimleri bile merak uyandıran şeyleri tatmak için Kuzey Kıbrıs'a gitmeniz gerekecek. Tabii her şey yemek-içmekle de bitmiyor. Bizanslılar tarafından yapılan Girne Kalesi'ni, Lüzinya Kralı'nın taç giydiği ve 1571'de minare de eklenen St. Nicholas Katedrali'ni, (Lala Mustafa Paşa Camii) çember şeklindeki surlarla çevrilmiş Lefkoşa'yı da görmeniz gerekecek. Her daim güneşin cömertliğiyle karşılaşacağınız Kuzey Kıbrıs'ta ayrıca 'görmeden dönmememeniz gereken yerler' listesinin başında Girne Kalesi'ndeki Batık Gemi Müzesi, Milattan 700 yıl öncesinden kalma Salamis antik kenti, ağaçtan yapılmış oymalı kısımlarıyla keşfedilmemiş harikalardan sayılması gereken St. Mamas Manastırı ve dikildiği 1550'den bu yana dimdik ayakta duran Venedik Sütunu yer alıyor. Kuzey Kıbrıs, güneşin cömert yüzünü gösterdiği ve de sakin bir tatil yapmak isteyenlerin seçeneği olarak karşımızda. Hem çok yakın hem de memleketin soğuk hava ikliminden bir an olsun uzaklaşabileceğiniz kadar da uzak bir yer Kuzey Kıbrıs. Setur'un Kıbrıs tur paket programlarının fiyatı kaldığınız otele göre değişiyor. 41.74 YTL x 9 taksitin yanı sıra 24.16 YTL x 9 taksit imkânıyla da kalmak mümkün.
Haberin fotoğrafları