kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
The Graduate filminde Dustin Hoffman’ı Annne Bancroft sutyeniyle baştan çıkartmıştı.

Sutyen 100 yaşında

Bundan 100 yıl önce, 1907'de icat edilen sutyen, aradan geçen dönemde kadınlar için önce işlevsel bir aksesuar, sonra da bir arzu nesnesi oldu. Sutyen 20. yüzyıl popüler kültüründe de silinmez izler bıraktı.....
İç çamaşırı hiçbir zaman günümüzde olduğu kadar bir şov öğesine dönüşmemişti. Mahremiyetle ilişkili olarak düşündüğümüz sutyenler, külot ve jartiyerler, özellikle Victoria's Secret ya da Agent Provocateur gibi markalar aracılığıyla artık podyumlarda merakla beklenen moda aksesuarları haline geldi. Özellikle de kadınların en çok işlerine yarayan dahiyane buluş sutyenlerin işlevsellikten çok, baştan çıkarıcı bir aksesuara dönüşmüş olması gerçekten de şaşırtıcı. Bundan 100 sene önce, 1907'de yaratılan, Vogue dergisinin de hakkında yazı yayımlayan ilk dergi olma unvanını kazandığı sutyen hakkında, müşterileri arasında Jeniffer Aniston, Keri Russell gibi isimlerin de bulunduğu Only Hearts markasının kurucusu Helena Stuart: "Sutyen aradan geçen yıllar içinde çok değişti," diyor. Katie Holmes'la Naomi Campbell'ın vazgeçemedikleri Eres'ten Nathalia Bacca ise: "İlk başta sutyen demek, işlevsellik, yapı ve baskı demekti... Kadınların sutyenlerin içine bir nevi hapsolmaları gerekiyordu. Ama zaman geçtikçe sutyenler kadınlara zevk veren şeylere dönüştü." Sutyenin 100. yılını kutlamak için, Stuart ve Bacca popüler kültürün sutyenle ilgili en önemli tarihsel olaylarını belirledi...

BAŞTAN ÇIKARICI
1967 yapımı The Graduate filminde Anne Bancroft'un canlandırdığı Mrs. Robinson, Dustin Hoffman'ın oynadığı Banjamin Braddock'u sutyeniyle baştan çıkarmıştı. Nathalia Bacca, Bancroft'un baştan çıkarıcılığını şöyle tarif ediyor: "Kendisi yaşça büyük bir kadın, sonuçta genç erkeklerin olgun kadınlardan çok şey öğrendiklerini söyleyen eski klişeyi hepimiz biliyoruz. Bayan Robinson zevk sahibi, sofistike bir karakter. Filmde onu sutyenle görüyoruz, bu o zamanlar çok rastlanmayan bir durumdu. Yaşça büyük bir kadının iç çamaşırlarıyla filmde görünmesi çekiciydi."

KLASİK
Jayne Mansfield, 1950'lerle 1960'larda Hollywood'un yuvarlak hatlı sarışın bombasıydı. Mansfield 1957 yılındaki bir partide göğüslerini öne sürerek, aynı partide bulunan ve büyük göğüsleriyle ünlü bir başka yıldızın, Sophia Loren'in kıskanç bakışlarına hedef oldu. Helena Stuart, Mansfield'ın etkisini şu şekilde anlatıyor: "O gerçekten büyük göğüsleri olan ilk yıldızdı. Sutyen olmasa, Mansfield böyle ünlü olamazdı. Göğüslerinin büyük bölümü sutyen tarafından gizlenip, gözlerden uzak tutulmuştu."

ÖZGÜR
1983 tarihli Flashdance'de Jennifer Beals'in canlandırdığı dansçı Alex, sweatshirt'ünün içindeki sutyeni, sevgilisinin önünde çıkarıp atmıştı. Stuart'a göre bu 'değişik bir seksapel anlayışı'ydı: "Sutyenini sweatshirt'ünün altından çıkarınca, biz liseliler bu işi nasıl yapabileceğimizi öğrenmiş olduk. Erkekler bundan hoşlanmazdı; filmde Alex kızlara has bir şeyi hoşlandığı erkek için yapıyordu ve bu mahrem bir durumdu."

MÜCEVHER GİBİ
15 milyon dolar değerindeki Victoria's Secret fantezi sutyeni, elmastan yapılmıştı ve 2000 yılında Gisele Bündchen tarafından podyumda sergilendi. Bacca'ya göre buradaki mesaj şuydu: "İç çamaşırına verilen paraya değiyor... Belki çamaşırlar pahalıya satılıyor, ama onları giyince de kendinizi 1 milyon dolar değerinde hissediyorsunuz..."

ÖZGÜN
1950'lerin adı kötüye çıkmış poster güzeli Bettie Page, tıpkı Dita von Teese kadar çok 'et' göstererek hepimizle dalga geçiyor. Stuart'a göre "Playboy çıkmadan önceki yıllarda orijinal poster kızı Page'di. Yan dairede oturan kötü kızdı o. Günümüzle karşılaştırıldığında ise, elbette o kadar iddialı değil. Sutyeni göğüslerinin büyük bölümünü kapatıyordu. Ama bir yandan da üzerinde oynanmamış, hakiki bir seksapeldi söz konusu olan."

MATERYALİST KIZ
Madonna 1990 yılında çıktığı 'Blonde Ambition' turnesinde Jean Paul Gaultier'nin sivri uçlu sutyen modelini giymişti. Bacca: "Madonna'nın yaptığı hem kadınlara güç veren bir şeydi, hem de gözü okşuyordu. Abartılmış hatlara sahip bir kadın silüetine bakıyor gibiydik. Madonna kadınlara güç veriyor; giymek istediğinizi seçebilirsiniz, kimliğinizi seçebilirsiniz diyor..."

SUTYEN HATASI
Janet Jackson 2004 yılındaki Super Bowl gecesinde yaşadığı fiyaskoyu hâlâ atlatabilmiş değil. Justin Timberlake'le dans ederlerken, hatırlanacağı üzere, Janet Jackson'un göğüs uçları televizyon başındaki milyonlarca insan tarafından görülmüştü. Stuart'a göre bu: "Hoş bir durum değildi, uygunsuzdu, belli ki önceden tasarlanmıştı. Göğüslerini göstermiş olması dert değildi, önemli olan bunu uygunsuz bir yerde yapmış oluşuydu."

BRITNEY'İN DÖNÜŞÜ
Eylül ayındaki MTV Video Müzik Ödülleri'nde Britney Spears muhteşem bir dönüş yaptı: siyah çizmeler ve vücudunu güzelce sergilediği siyah bir sutyen giymişti. Bacca bu sahneyi şöyle yorumluyor: "Vücut kıvrımlarının onu seksi gösterdiğini düşünüyordu muhtemelen. Marilyn Monroe böyle durumlarda mükemmel görünürdü ama bence Britney bunun altından kalkamadı. Çok abartıya kaçtı çünkü"

ANNE
Eylül ayında Sekreter (The Secretary) filminin yıldızı Maggie Gyllenhaal, ateşli bir anne nasıl olurmuş herkese gösterdi. Agent Provocateur'ün sonbahar iç çamaşırı kampanyasında rol alıyordu, geçtiğimiz ekim ayında kızı Ramona'yı doğurmuştu. Bacca'ya göre: "Maggie muhteşemdi. Hem bir anne, hem de bir kariyer kadını. Çocuk doğurduktan sonra böyle kışkırtıcı pozlar verdi ve harika görünüyor. Anne olarak neler yapabileceğimiz konusunda bize bir başka seçenek daha olduğunu gösterdi..."
Haberin fotoğrafları