kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Don Kişot ve uşağı Sancho Panza’nın maceraları filmde tam gaz devam ediyor.

Don Kişot, Shrek'e karşı

Nuh Köklü
Miguel De Cervantes'in ünlü eseri Don Kişot, biraz kılık değiştirmiş biçimde ilk defa bir animasyon film olarak hazırlandı. 15 milyon avro'ya mal olan film, eserin orjinalinden farklı olarak mutlu sonla bitiyor ve başta Sancho'nun eşeği olmak üzere hayvanlar daha fazla rol alıyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Don Kişot, Shrek'e karşı
Aklını Ortaçağ şövalye romanlarına takmış asilzade Don Kişot'un maceralarını bilmeyen yoktur. Kimi zaman büyük devler olarak gördüğü yel değirmenlerine karşı savaştı, kimi zaman sıradan bir berberin taşıdığı tasın kayıp altın hazine olduğunu düşündü. Yoksul hanlar Don Kişot için soylu insanların yaşadığı saraylar, köylü kızı Dulcinea da onuruna savaşlara giriştiği bir hanımefendiydi. Miguel de Cervantes'in önemli romanı Don Kişot (Don Quijote de La Mancha) ilk kez bir animasyon filmine konu oldu. Filmin yönetmeni daha önce İspanya tarihinin önemli kahramanlarından El Cid'in maceralarını animasyon olarak hazırlayan Jose Pozo. Pozo, dört yılı aşan ve 15 milyon avro'yu bulan harcamadan sonra filmini piyasaya sunmaktan gurur duyduğunu söylemesine rağmen, ABD'li yapımcıların animasyon piyasasındaki harcamaları yüksek tutmasından da şikâyetçi. Shrek'in ilk bölümü için 60 milyon dolar harcandığı düşünülürse, Pozo'nun yakınmasına hak vermek gerekir. Avrupalı yapımcıların, animasyon piyasasına girmek için daha farklı çalışmalar yapması gerektiğini vurgulayan Pozo, bütçe olarak onlarla yarışamayacaklarını bildiklerinden dünyaca tanınmış hikâyelere yöneldiklerini söylüyor.

ONLAR ERDİ MURADINA
Donkey Xote adıyla önce İspanya sinemalarında gösterilecek film, daha sonra Latin Amerika ülkelerinde ardından da tüm dünyada gösterime girecek. Film, orijinaline sadık kalarak hazırlanmış. Cervantes'in asilzadesi Don Kişot ve onun sadık uşağı Sancho Panza, atı Rosinante, âşık olduğu kadın Dulcinea filmin asıl kahramanı ama Cervantes'in ünlü eseri animasyon filmde biraz kılık değiştirmiş olarak karşımıza çıkacak. Birincisi eserin isminin ilk kelimesi Sancho'nun eşeğine yapılan göndermeden dolayı Donkey (eşek) olarak değiştirilmiş. Sancho'nun eşeği asıl kahramanların yanında maceralara katılıyor, kimi zaman da Don Kişot'un giriştiği savaşlarda ona destek oluyor. Yönetmen Pozo, başta Sancho'nun eşeği olmak üzere hayvanların filmde daha fazla rol almasını, diğer canlıların insanlardan daha fazla ilgi görmesine bağlıyor. Bu konuda Toy Story'nin başarısını örnek olarak gösteren Pozo, "Cervantes'in eserini olduğu gibi adapte etmek zor ve komplike bir iş. Ayrıca yüksek rekabetin olduğu animasyon piyasasında var olmak için bulduğumuz çarelerden biri bu," diyor. Filmin eserin orjinalinden bir farkı da hikâyenin mutlu sonla bitmesi. Hatırlanacağı gibi Cervantes'in eserinde, Don Kişot kızının 'marifetleriyle' deli olduğu gerekçesiyle eve kapatılmış, kitapları yakılmış, hayal kurduğu oda yıktırılmıştı. Donkey Xote'da ise mutlu asilzade Don Kişot, âşığına kavuşup düşmanlarını alt ediyor, dahası çılgınca bulunan maceraları konusunda herkesi ikna ediyor.
Haberin fotoğrafları