kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kazaklar tarihe mi karışıyor?

BURCU ALDİNÇ
Küresel ısınmanın etkileri vitrinlere de yansıdı. Yünlü kumaşlar yerini trikolara, kalın paltolar ise ince pardösülere bıraktı. Giyim firmaları da yeni sezona kış koleksiyonlarıyla değil 'ara sezon' koleksiyonlarıyla "Merhaba," dediler..
Küresel ısınma, etkisini vitrinlerde de gösteriyor. Hava değişimi, kürkün havasını söndürürken, organik olana, çevre dostu olana karşı talebi artırdı. Moda yine geçmişten esinlendi. Ancak bu kez gelecek kaygısı gütmeyi de ihmal etmedi. Devir tasarruf devriydi ve moda sektörü de bundan kaçamazdı. Büyük modaevlerinin koleksiyonlarında bile bu etki görüldü. Kürk yine karşımıza çıktı fakat bu kez kollarda ve yakalarda detay olarak kullanıldı. Zaten çok soğuk geçmeyecek kış günlerinde kalın kumaşların, kürklerin fazla da yeri yoktu. Kış ve yaz sezonu artık tarih oldu, bunların yerini ara sezonlar aldı. Ülkemizdeki yerli markalar da küresel ısınmayı gündemlerine almayı ihmal etmedi. Kimi organik koleksiyonlar hazırladı, kimi kazak modellerinin sayısını azalttı...
Mavi Jeans küresel ısınmaya karşı organik ürünler kullanarak ilk tepkisini gösterdi. Markanın 2006 yılında piyasaya çıkardığı Mavi Organic koleksiyonundaki blue jeanler hiçbir kimyasal madde kullanılmadan üretildi. 2007 yılında ise marka işi sırf jeanle sınırlamadı. Organik tişört ve sweatshirt'ler de raflardaki yerini aldı. Küresel ısınmanın Mavi koleksiyonları üzerindeki bir diğer etkisi ise kullanılan kumaşların kalınlığında oldu. Artık tüketiciler daha hafif ve ince ürünleri tercih ettikleri için marka da koleksiyonunda yünlü yerine pamuklu ürünleri, kalın iplikli yerine ince iplikli trikoları kullanmaya başladı. Desenlerde ise organik dile uygun, elle çizilmiş figürler ve modeller ön plana çıktı.