kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Metres'te oldukça cüratkâr sahneler var.

Devrim sonrası Fransası'nda tutkulu bir aşk

ATİLLA DORSAY
ATİLLA DORSAY
Filmde birkaç kez Choderlos de Laclos anılıyor: Yani 1782 yılında yayımladığı Les Liaisons Dangereuses (Tehlikeli İlişkiler) adlı romanıyla yalnızca devrim öncesi Fransız aristokrasisine şaşılacak güçte bir bakış atmakla kalmayıp, modern psikolojik romanın da öncülerinden sayılan usta yazar... Gerçekten de, Jules-Amedee Barbey d'Aurevilly'nin romanından yola çıkan Fransız usulü feminist filmlerin öncüsü Catherine Breillat'nın filmi, De Laclos'ta kendi görüntüsünü bulmuş bir sınıfın 1830'lardaki benzer bir serüveninden öte bir şey değil. İspanyol kökenli güzel ve başınabuyruk bir kadının kendisinden altı yaş küçük bir gence tutulmasını, onun için evliliğini bozmasını ve 10 yıl süren fırtınalı bir ilişkiden sonra, genç adam evlenmeye kalktığında yaptıklarını anlatıyor film. Ve bu hikâye çerçevesinde, bugünden bakılan bir 19. yüzyıl kadın-erkek ilişkileri panoraması beliriyor. Dönemin Paris'i öyle bir kent ki, kafelerde veya opera galalarında sırf görmek ya da görülmek için buluşuluyor, bir avuç soylu veya yarısoylunun yaptıkları bütün Paris'e dedikodu malzemesi oluyor, özel bir ilişki bile ancak kamuya arzedildiğinde anlam kazanıyor. İnsanın içinden bu filmi görünce, "Bugünün magazininin günahı ne?" diye sormak geliyor!
Film, ancak Fransızların yapabileceği türden bir aşk öyküsü. Sırtını sınıfsallık kadar cinselliğe dayamış, erken feminist bir kadına odaklanan, müstehcen bir film. Müstehcenliği seks anlamında kullanmıyorum (gerçi o açıdan da zengin!). Ama örneğin bir yaraya dikiş atılmasını ve bir kadının o yaradaki kanı yalayışını göstermeye cüret eden, bir horozun koparılan kafasını gözünüzün içine sokan sahneleri kastediyorum! Biraz da Breillat'ya özgü bu cüret, filme karşı duygularınızı yönlendirebilir. Ayrıca melek yüzlü Arap delikanlısı Fu'at Ait Aattou'nun herhalde kadın yönetmenin gönlünü çaldığı için başrolde oynatılmasını bir yana bırakalım, ama kesinlikle 20'den fazla göstermediği halde film boyunca 30 yaşında bir adam olduğuna inanmak mümkün mü?

METRES * *
(Une Vieille Maitresse)
Yönetim ve senaryo: Catherine Breillat, Görüntü: Yorgos Arvanitis, Oyuncular: Asia Argento, Fu'ad Ait Aattou, Roxane Mesquida, Claude Sarraute, Yolande Moreau, Michael Lonsdale/ Fransız filmi.

HAFTANIN YILDIZ TABLOSU
ŞARK VAATLERİ * * * *
ÖLÜMSÜZ SAVAŞÇI - BEOWULF * * * *
ZEYNEP'İN SEKİZ GÜNÜ * * *
ELIZABETH: ALTIN ÇAĞ * * *
SUNA * *
ANGEL *
Haberin fotoğrafları