kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İşportacılıktan dünya markasına

Esra ÇORUH
Manhattan'ın orta yerinde ayakkabı satarak işe başlayan tasarımcı Kenneth Cole, Marka Konferansı için İstanbul'a geliyor. Cole, ticaretle insan sevgisini birleştirmenin sırrını anlatacak..
Amerikalı tasarımcı Kenneth Cole, Worldcard'ın sponsorluğunda düzenlenen Marka Konferansı için 13-14 Aralık'ta İstanbul'a geliyor. Tasarımcının başarı hikâyesi ise çok ilginç. Manhattan'ın orta yerine bir ayakkabı mağazası açmak isteyen ancak yeterli parası olmayan Cole, belediye başkanından Manhattan'ın merkezine bir tır sokabilmek için izin istemiş. Park etme izninin sadece belediye ve film yapım şirketlerine ait araçlara verildiğini öğrenince de şirketinin adını Kenneth Cole Productions'a çevirmiş. Bir Ayakkabı Şirketinin Doğuşu adlı bir film çekmek için başvurusunu yapan Cole, bu arada kameralar çalışırken sokakta iki buçuk günde tam 40 bin çift ayakkabı satmayı başarmış. Bugün Kenneth Cole Productions, dünyanın en büyük ayakkabı üreticileri arasında ve elbise, parfüm, mücevher, çanta gibi ürünleri de var. 53 yaşındaki Kenneth Cole, moda dünyasında başarılı bir girişimci olmanın yanı sıra, AIDS konusundaki projeler başta olmak üzere gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk girişimleriyle de tanınıyor. Adını markasına taşıyan Cole, SABAH Cumartesi'nin sorularını yanıtladı.

KADINLAR VE EŞLERİ MÜŞTERİMİZ
- Markaya isminizi vermek nasıl bir şey? Riskli değil mi?
- Benim durumum biraz değişik. Çoğu insan ismimi biliyor ama beni tanımıyor. Biri sizi tanıyana kadar, sizi hakkınızda o güne dek duyduklarıyla tanımlayacaktır. Ben ismim birçok üründe ve birçok mekânda görülmesine rağmen çoğu zaman mahremiyetimi koruyorum ve aynı zamanda çoğu restoranda rezervasyon yaptırabiliyorum.

- Hayalinizi nasıl gerçekleştirdiniz? Hem film çekip hem ayakkabı satmak... Markanız nasıl büyüdü?
- Geçtiğimiz 25 yıla bakınca ilerlemenin hâlâ devam ettiğini görüyorum aslında. Büyümemiz çok heyecan verici bir şey. Sürekli büyümekten ibaret bir durum değil sadece. Bir iş kurmak için bir müşteriye bir kez ürün satmak yeterli değildir. Bir çift ayakkabı, ona uyan bir çanta, sonra moda bir deri ceket daha... Biz büyümek için, aynı ürünü daha fazla kişiye satmak yerine, aynı kişiye, arkadaşları ve yakınları dahil ürün satmaya çalıştık. Erkek ayakkabı serisinin doğuşu, bu yöndeki ilk adımımızdı. Birdenbire kadın müşterilerimizin eşleri için ayakkabı üretir olmuştuk.

- Bir de yazarlık yönünüz var. Markanın 20. yaş gününü bir kitapla kutladınız. What You Stand for is More Important Than What You Stand in (Temsil Ettiğin Şey Giydiğin Ayakkabıdan Daha Önemlidir) adlı kitabınızda insanlara ne anlatıyorsunuz?
- Şirketi kurduğumdan beri, yaptığımız şeyleri giydiğimiz şeylerden daha önemli kılacak yollar aradım. Çoğu insan gibi ben de hayatımı daha anlamlı kılacak bir şey arıyordum. Yaptığımız sadece moda için olsaydı, başarımız için gerekli olan kollektif enerji sürdürülemezdi. Bunu anlatmaya çalıştım.

- İstanbul'a daha önce hiç geldiniz mi?
- İstanbul'a da, Türkiye'ye de daha önce gelmedim.

- Peki Marka Konferansı'ndaki konuşmanızda temel noktalar ne olacak?
- Ayakkabı şirketimin doğuşunu ve markanın evrimini anlatacağım. Güçlü bir marka kurmak tek gecede ya da 20 yılda bile olacak bir şey değil. Biz, müşterilerin isteklerini ve ihtiyaçlarını anlamak için içgüdülerimizle iş zekâmızı birleştirdik ve ürünleri öylesine paketledik ki marka, binlerce sadık müşteriyi kendine çekebildi. En önemlisi de, insan sevgisiyle bütünleşen ticaret ve sanatın buluşmasından bahsedeceğim.

- Markanıza olduğu kadar sosyal sorumluluk projelerine de önem veriyorsunuz. Diğer markalara örnek olduğunuzu düşünüyor musunuz?
- Umarım öyledir. İnsanlara sadece vücutlarında değil, zihinlerinde olmayan şeylerden de bahsediyorum.

- Gelecek için ne tür planlarınız var?
- Kenneth Cole Productions'ı yönetmek dışında birçok uğraşım var. Aynı zamanda Amerikan AIDS Araştırma Derneği'nin yönetim kurulu başkanıyım. Sadece bu iki iş bile, beni oldukça meşgul tutmaya devam edecek! Cole, projeleri gönüllü Kenneth Cole, erkekler için de tasarım yapıyor.
Haberin fotoğrafları