kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"İngilizce" site Meclis gündeminde

Yeni Haber
İçişleri Bakanlığının yerel yönetim reformuna ilişkin kurduğu ve İngilizce yayın yapan www.lar.gov.tr adlı site Meclis gündemine taşındı.

CHP Muğla milletvekili Fevzi Topuz, konuyla ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi.

Önergesinde, "gov.tr" uzantısının Türkiye Cumhuriyeti kurumlarına ait olduğunu hatırlatan Topuz, www.lar.gov.tr sitesinin İçişleri Bakanlığına bağlı bir internet sitesi olduğunu belirtti. Sitenin, İngilizce yayın yaptığını ifade eden Topuz, sitenin Türkçe hizmet vermediğini kaydetti.

Anayasanın, "Devletin bütünlüğü, resmdili, bayrağı, millmarşı ve başkenti" başlıklı 3. maddesinde, "Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçe'dir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır" denildiğini hatırlatan Topuz, Başbakan Erdoğan'a şu soruları yöneltti:

"-Türkiye Cumhuriyeti'nin bir Bakanlığı Türkçe dışında yabancı dille yayın yapabilir mi?
-Türkiye Cumhuriyeti'nin bir bakanlığının Türkçe yayın yerine, yabancı dille yayın yapması, Anayasa'ya aykırı değil midir?

-gov.tr uzantılı siteler için devletin dili bağlayıcı anayasal kural değil midir?

-Türkiye Cumhuriyeti'nin dili İngilizce midir?

-Türk diline sahip çıkmak herkesten önce devletin görevi değil midir?

-Dil devrimini gerçekleştirmiş Atatürk Türkiye'sinde, ulusal kimliğimiz olan Türkçe'nin Türkiye Cumhuriyetinin bir kurumu tarafından göz ardı edilmesi sizce nasıl değerlendirilmektedir.

-'www.lar.gov.tr' sitesi, Türkçe yerine yabancı bir dille sürdürdüğü bu yayınını hangi tarihten bu yana sürdürmektedir?

-Açık bir anayasal ihlali olduğu görülen bu durumun düzeltilmesi, için hükümetinizce herhangi bir çalışma yapılacak mıdır?"

(ANKA)