kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Tek kültür var, Türk-İslam

ANKARA
Kültür bütçesi üzerine konuşan Doğan, "Türkiye'yi kültürler mozaiği olarak tanımlamak çok yanlıştır. Kültür tektir: Türk-İslam kültürü" dedi..
AK Parti Kahramanmaraş milletvekili Avni Doğan TBMM Genel Kurulu'nda Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesi görüşülürken kürsüye çıkarak Türkiye kültürünü tanımladı ve "Türkiye'yi kültürler mozaiği olarak tanımlamak çok yanlıştır. Kültür tektir: Bu kültürün adı, Türk-İslam kültürüdür" dedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Gümrük Müsteşarlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü'nün 2008 yılı bütçeleri üzerinde söz alan Doğan, Türkiye'de son günlerde "kültürel haritalar oluşturma" modası olduğunu söyledi. Türkiye'yi bir kültürler mozaiği diye tanımlamanın çok yanlış ve art niyetli bir yaklaşım olduğunu öne süren Doğan, şöyle konuştu: "Türkiye'nin kültürel rengi tektir. İngilizler, İngilizce konuşur. Fransızlar, Fransızca konuşur. Almanlar, Almanca konuşur ama kültürlerden bahsederken, 'Batı, Avrupa kültürü' derler. Bizim kültürümüz tektir. Bu kültürün adı, Türk-İslam kültürüdür." Doğan, Türkiye'de tek bir kültür bulunduğunu belirterek, bu toprağın değerlerini unutmanın hatalarının nevruzda yaşandığını söyledi. Orta Asya Türk Cumhuriyetlerine gittiği zaman, nevruz kutlamalarını gördüğünü kaydeden Doğan, şöyle devam etti: "Nevruz bize unutturulmuştu. Eli kanlı bir terör örgütü bunu bize karşı bir slogan olarak kullanmaya başladı. Kültürel birikimi ıskalamanın böyle sonuçları vardır. Türkiye'yi kültürler mozaiği tanımlamak çok yanlıştır. Çok sayıda renk olabilir ama ana renk beyazdır. Ana renge ciddi olarak sahip çıkmalıyız."

TUNCEL'DEN İTİRAZ
DTP'li Sebahat Tuncel ise Doğan'a yanıt verdi. Tuncel, Türkiye'de Kürt kültürü başta olmak üzere birçok farklı kültür bulunduğunu söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da bu kültürlere dair araştırma yapması gerektiğini savunan Tuncel, "Kürt kültürü alanında çalışma yapan sivil toplum örgütleri, yayınevleri, enstitüler ve müzik yapım firmalarının teşvik edilmesine yönelik projeler başlatılmalıdır" dedi.

GÜNAY YANITLADI
Bütçesinin görüşülmesi sırasında yöneltilen eleştirileri yanıtlamak üzere kürsüye çıkan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Türkiye'deki bütün zenginlikleri koruyacağız. Türkçeyi, Kürtçeyi, bütün zenginlikleri... Türkiye'de var olan, toprağımızdaki bir tek çiçeği soldurmayacağız" deyince DTP'lilerden alkış aldı. Günay, CHP'li Yaşar Ağyüz'ün "Madımak oteli müze yapılacak mı?" sorusu üzerine "Orada bir lokanta yapılması beni iğrendiriyor. Bu olay mutlaka bir şekilde hafızalarımıza kazınması gereken, sorumlularıyla birlikte nakşedilmesi gereken bir olay. Onunla ilgileneceğim" dedi.