kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Asgari ücret pazarlığı başladı

Yeni Haber
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Faruk Çelik, hükümetin programında asgari ücrette artış oranının yüzde 6 olarak öngörüldüğünü, ancak tespit komisyonunu belirleyeceği ücrette artışın öngörülenin bir-iki puan üzerinde veya daha farklı olabileceğini söyledi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını yaptı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, toplantıda yaptığı konuşmada, asgari ücretin çalışma yaşamının temel unsuru olduğunu belirterek, 2007 yılında uygulanan aylık brüt asgari ücretin 16 yaşından büyükler için 580 YTL, net ise 419 YTL olduğunu hatırlattı. 2002 yılında 184 YTL olan asgari ücretin beş yılda yüzde 134 artış gösterdiğini ifade eden Çelik, aynı dönemdeki toplam enflasyonun ise yüzde 59 olduğuna dikkat çekti.
Çelik, "Yeterli buluyor musunuz sorusu da akla gelebilir. Bunun yeterli olmadığını da hepimiz kabul ediyoruz ama Türkiye'nin imkanları çerçevesinde baktığımızda dün ile mukayese edemeyeceğimiz artış gerçekleşti" diye konuştu.

"ASGARİ ÜCRET ASGARİ İNDİRİM TUTARINI DA BELİRLEYECEK"


1 Ocak 2008'den itibaren asgari geçim indirimi uygulamasının başlayacağını anımsatan Çelik, bu düzenlemeyle belirlenen brüt asgari ücretin asgari geçim indirim tutarlarını da etkileyeceğini ifade etti. 2008 yılı başından itibaren asgari ücretin yıllık brüt tutarının ücretlinin kendisi için yüzde 50'si, çalışmayan eşi için yüzde 10'u, çocukların her biri ayrı olmak üzere ilk iki çocuk için yüzde 7.5, diğer çocuklar için ise yüzde 5'i asgari geçim indirimi olarak uygulanacağını söyledi.

Çelik, bu uygulamayla asgari ücret ile çalışanların ödeyeceği gelir vergisinde önemli azalma olacağını dile getirerek, "Asgari ücretlilere ve diğer ücretlilere de bu durum olumlu yansıyacak" dedi.

İŞÇİ VE İŞVERENDEN ALINAN VERGİ YÜZDE 70

Asgari Ücret Tespit Komisyonu işveren Heyeti Başkanı Ali Nafiz Konuk, asgari ücretin tespitinde uluslar arası rekabet gücünü zayıflatacak, işsizliği ve kayıtdışını büyütecek, mevcut ücret kademelerini alt üst edecek düzenlemelerden kaçınılması gerektiğini kaydetti.
Asgari ücretteki artışın tüm ücretleri ve ekonomik dengeleri etkilediğini vurgulayan Konuk, şunları söyledi:

"2007 yılında asgari ücret üzerinden, işçi ve işverenden alınan vergi ve sigorta primleri toplamı net asgari ücretin yüzde 70'ine ulaştı. Net ele geçen asgari ücret tutarının yanında tüm ücretlerdeki net geliri artıracak ve işverene maliyeti azaltacak şekilde prim ve vergi yükünü azaltacak uygulamalar hayata geçirilmelidir. Bunun yanında çalışanın kendisi için asgari ücretin yarısı ölçüsündeki asgari geçim indirimi oranı kademeli olarak asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir. Bir işçinin 2007 yılının ikinci yarısında işyerine aylık maliyeti ortalama bin 230 YTL düzeyindedir."

"ASGARİ ÜCRET SEFALET ÜCRETİ OLMAKTAN ÇIKARILMALI"

Asgari Ücret Tespit Komisyonu İşçi Heyeti Başkanı Mustafa Türkel, asgari ücretin sefalet ücreti olmaktan çıkarılması gerektiğini vurgulayarak, komisyonun asgari ücreti bağımsız olarak tespit etmesi gerektiğini kaydetti. Asgari ücretin empoze altında belirlenmesinin çeşitli sorunlara yol açacağını belirten Türkel, asgari ücretteki net ve brüt arasındaki farkın çok yüksek olduğunu, bu makasın daraltılması gerektiğini söyledi. Asgari ücretle yaşamanın mümkün olmadığını altını çizen Türkel, TÜİK'in belirlediği asgari ücret ile komisyonun belirlediği asgari ücret arasındaki farka dikkat çekti.

ÇELİK: "İKİ ÇOCUKLU AİLENİN VERGİ MUAFİYETİ YÜZDE 75 OLACAK"

Toplantı sonrasında basının asgari ücrete yapılacak zam oranı ile ilgili sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, hükümetin bütçedeki asgari ücret artışının yüzde 6 olacağını öngördüğünü belirtti. Komisyonun tespit edeceği ücretin esas olduğunu ifade eden Çelik, artışın Türkiye'nin bulunduğu sosyal ekonomik durumları göz önüne alınarak tespit edileceğini kaydetti. Artışın yüzde 6'nın üstünde veya altında olabileceğini dile getiren Çelik, "Buna komisyon karar verecek. Bir iki puan yukarı da olabilir. Farklı şeylerde olabilir" dedi.

Asgari geçim indiriminin uygulamaya girmesinden sonra asgari ücretin büyük bir oranda vergi dışında kalacağını vurgulayan Çelik, "4 çocuklu bir aileden vergi alınmadığını rahatlıkla görebiliriz. İki çocuklu bir ailenin yüzde 75 vergiden muafiyeti söz konusu. Bunlar ücretlere yansıyacak. Olumlu gelişme var. Açı daralıyor. Asgari geçim indirimi ile asgari ücretli 870 YTL civarında bir imkan elde edecek. 411 YTL civarında da vergi iadesi imkanı verecektir. Yüzde 100'e varan farklılık var" diye konuştu.
Çelik, sosyal güvenlik primleriyle ilgili kısa vadede idari ve mali yükleri ortadan kaldıran düzenlemeyi 10-15 gün içerisinde sosyal taraflarla paylaşma imkanı bulacaklarını belirterek, 2008 yılı içerisinde bununla ilgili ilk adımın atılmasını umduğunu kaydetti.

(ANKA)