kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın

BDDK, Doğu'da 'bölge dışı ipotek' isteyen bankaları soruşturuyor

HAZAL ATEŞ
BDDK, özel bankaların Doğu ve Güneydoğu'da yatırım yapan bölge işadamlarına "Büyük illerden teminat getir" demesi üzerine konuyu ayrıntılı incelemeye başladı..
Doğu ve Güneydoğu'ya yatırım yapmak isteyen bölge işadamları, özel bankaların İstanbul, Ankara gibi büyük illerden teminat istemelerine, kredi alımında zorluk çıkarmalarına isyan etti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) konuyu incelemeye alırken kamu bankaları kredi desteği için kolları sıvadı. Ekonomi yönetiminin, önceki gün yaptığı Diyarbakır çıkarmanın ardından, gözler somut adımlara çevrildi. Diyarbakır'da yapılan Ekonomik Konsey Toplantısı'na katılan Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Vakıfbank Genel Müdürü Bilal Karaman, Kalkınma Bankası Genel Müdürü Abdullah Çelik, İller Bankası Genel Müdürü Hidayet Atasoy da bölgenin en önemli sorunların başında gelen kredi konusunda şikayetleri dinleyip destek olma sözü verdi. Özel bankaların, başta Diyarbakır, Mardin, Siirt, Van gibi iller olmak üzere kredi talebinde bulunan işletmelerden bölge dışında teminat talebi BDDK'yı harekete geçirdiği de toplantıda gündeme geldi. Edinilen bilgiye göre BDDK, esnaftan, çiftçiden de teminat için büyük illerden gayrimenkul teminatı isteyen bankaları incelemeye aldı.

HALKBANK YASAKLADI
Halkbank Genel Müdürü Aydın, şubelerine gönderdikleri talimatla batıdan teminat uygulamasını yasakladıklarını söyledi. Aydın yıl sonuna kadar Diyarbakır ve Şanlıurfa'ya yeni şube açma sözü verdi. Kamu bankaları ayrıca kredi teminatı olarak hisseli ve kat mülkiyeti olmayan gayrimenkullerin ipotek kabul edilmesine yönelik çalışma başlatılacak.