kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Erdoğan: Özürlülere dönük sosyal politikamız hak eksenli

AA
Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hükümet politikalarının öncelikleri arasında özürlülerle ilgili konuların da olduğunu söyledi. Erdoğan, "Bizim özürlülere yönelik sosyal politikamız, yardım eksenli değil hak eksenlidir" dedi.

Başbakan Erdoğan, uluslararası yarışmalarda başarılı olan özürlü sporcular için düzenlenen plaket törenine katıldı ve çeşitli branşlarda uluslararası başarılı olan özürlü sporculara plaket verdi.

Törende yaptığı konuşmada, nüfusun yaklaşık yüzde 12'sinin özürlülerden oluştuğunu hatırlatan Erdoğan, Türkiye'de özürlü vatandaşların sorunlarının çözümü konusunda yeterli çalışma yapılmadığını söyledi. Erdoğan, toplumsal yaşamda onurlu bir birey olarak yer almanın herkes gibi özürlü vatandaşların da temel insan hakkı olduğunu kaydetti.

Erdoğan, toplumsul yaşama tam katılamayan özürlüler için fırsat eşitliği sağlamaya yönelik yapılması gereken düzenlemelerin çağdaş Türkiye'nin önceliği olduğunu belirtti.

Erdoğan, şöyle konuştu:

"Biz hem özürlülerimizin günlük yaşama hiçbir zorluk çekmeden katılabilmeleri, yaşamlarını kolaylıkla sürdürerek toplumla bütünleşebilmeleri hem de fırsat eşitliğine sahip olarak toplum için katma değer üretecek bir konuma gelmeleri için bütün gücümüzü seferber ettik. Bu konu bizim için siyasi olmaktan çok insani ve ahlaki bir konudur. Bu sebeple özürlülerimizle ilgili konular Hükümet politikalarımızın öncelikleri arasında yer almıştır. Bizim özürlülere yönelik sosyal politikamız yardım eksenli değil hak eksenlidir."

Hükümet olarak özürlülerin toplumsal hayata tam katılımlarının sağlanması yönünde önemli düzenlemeler yaptıklarını belirten Erdoğan, bunun için Özürlüler Kanunu'nu çıkardıklarını kaydetti.

"ÖZÜRLÜ İSTİHDAMINDA ARTIŞ VAR"

Erdoğan, özürlülerin aldıkları aylıkların diğer kesimlerde örneği olmayan bir şekilde yüzde 200 ile yüzde 300 oranında artırıldığını bildirdi. Özürlülerin istihdamını teşvik edici çalışmalar sonucunda bu alanda son üç yılda iki kat artış olduğunu bildiren Erdoğan, özürlü istihdam eden iş yerlerine daha fazla teşvik sağlanmasıyla ilgili çalışmalarının da devam ettiğini ifade etti

Erdoğan, engelli vatandaşların kendilerine imkan sağlandığı taktirde ne kadar başarılı olabileceklerini herkese gösterdiklerini belirtti ve artık engellilerin de spordan sanata, yönetimden ticarete kadar toplumsal hayatın her alanında aktif bir biçimde yer aldıklarını söyledi.

Erdoğan, şunları söyledi:

"Kentleşmeden yeni eğitim politikalarına, sağlıktaki düzenlemelere kadar her alanda özürlü vatandaşlarımızı hesaba katan politikalar üretilmesi, geri dönüşü ve ihmali mümkün olmayan bir yaklaşım haline gelmiştir. Bu işi sadece devletin omuzlarına yıkmak, her şeyi ondan beklemek de doğru değildir. Devlet elbette öncü ve düzenleyici olacaktır ama asıl ihtiyacımız olan miletimizin top yekun bu işe sahip çıkması ve çalışmaların sürekliliğinin sağlanmasıdır. Hükümet olarak çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürüyor, evrensel olanla bize ait olanları birlikte değerlendiriyoruz."