kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Atlasjet uçağı düştü: 57 ölü

Yeni Haber
Atlasjet Havayolları'na ait İstanbul-Isparta seferini yapan MD83 tipi yolcu uçağı, Isparta'nın Keçiborlu Köyü yakınlarında 1800 metre yükseklikteki Türbe Mevkii'nedüştü. Uçakta bulunan 50 yolcu ile 7 mürettebattan kurtulan olmadığı bildirildi.

*ATV GÜN ORTASI HABERLERİNİN KAZA BÖLGESİNDEN GÖRÜNTÜLERİNİ İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ekipleri yaptıkları arama çalışmaları sonucunda, uçağın Keçiborlu ilçesinin 6-7 kilometre güney batısında, havalimanından yaklaşık 12 kilometre uzaklıkta, Çukurören ile Yenitepe köyleri arasında bulunan 1830 metre rakımlı Türbetepe mevkisine düştüğünün tespit edildiğini bildirdi.

*OLAY YERİNDEN FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...


HER BİRİNİN İLGİNÇ BİR HİKAYESİ VAR HABERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...



DÜŞEN UÇAKTA YAŞAMINI YİTİREN YOLCULARIN İSİM LİSTESİ

Isparta seferini yapan World Focus Havayolları'na ait, Atlasjet Havayolları tarafından kiralanan MD83 tipi yolcu uçağı iniş sırasında düştü. Uçakta 7 mürettebat ve 50 yolcu bulunuyordu.

Düşen uçağın MD83 uçağının kaptan pilotunun Serhat Özdemir, ikinci pilot Fahir Aksoy, Kabin Amiri Çağatay Şirin, Teknisyen Alaattin Göktürk (World Focus Havayolları), Kabin Memurları Mana Topçu, Sinem Hatice Vurbun ve Mümine Bulut (Atlasjet) oldukları açılandı.

Isparta yakınlarında radardan kaybolan Atlasjet uçağındaki 49 yolcunun isimleri şöyle :

Özlem Karataş, Nuri Tığlı, Bahri Öndürücü, M.Rafi Taşkent, Muhsin Öndürücü, Şakir Özsoy, Kasım Muhammet Saygılı, Perihan Kutlu, Sinem Kutlu, Aysun Fatime Balcı, Mustafa Zengi, Davut Demirkurt, Hayri Tokgöz, Tevfik Büyükçaylı, Mehmet Yiğitbaşı, Zeliha Yiğitbaşı, Özgen Berkol Doğan, Engin Abat, Engin Arık, Sibel Uysal, Mehmet Yılmaz, Necati Kartal, Saniye Kartal,Hakan Ulutaş, İskender Hikmet, Senel Fatma Boydağ, Fahrettin Oğurlu, Özcan Oğurlu, Hakan Yakup Tullu, Alp Tezcan, Oğuz Cafer Çiftçi, Yusuf Çiftçi, Nazire Kurnaz, Gözen Polat, Mustafa Fidan, Doğan Göktaş, Hazal Kaynak, İsa Çobankaya, Saniye Çobankaya, Yaşar Çobankaya,Burhan Tepebaşı,Ruşen Mustafa Hamza Hemreli,Fuat Güler, Mustafa Çalışkan, Kenan Büyük, Süleyman Hilal, Ayşe Cantürk, Melike Ceylan, Sadettin Baysal.

1.5 AYLIK CEREN DE UÇAK KAZASINDA ÖLDÜ

Isparta'da düşen Atlasjet'e ait yolcu uçağında hayatını kaybeden yolcular arasında 1,5 aylık bir bebek de bulunuyor.

*YOLCULARIN UÇAĞA BİNMEDEN ÖNCEKİ SON GÖRÜNTÜLERİ-GALERİ

Ceren Ceylan adındaki minik yolcunun Isparta'da görev yapan Burdur'lu bir polis memurunun bebeği olduğu öğrenildi.Polis memurunun eşi Melike Ceylan kızı Ceren ve annesi Ayşe Şentürk ile birlikte İstanbul'dan eşinin görev yaptığı Isparta'ya gelmek kaza yapan uçağa bindiği bildirildi.
Öte yandan Atlasjet'e ait bir başka uçağın kaza yaptığı Keçiborlu semalarında uçuş yaptığı bildiriliyor.

ATLASJET CEO'SU DOĞANER : KAZADAN KURTULAN YOK

AtlasJet CEO'su Tuncay Doğaner, ilk ekiplerin uçağın enkazına ulaştığını, kazadan kurtulan olmadığını ifade etti.

İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan gece yarısından sonra Isparta'ya gitmek üzere havalanan KK4203 sefer sayılı uçak, saat 03.12'de iniş için alçalmaya başladığı sırada radar ekranlarından kayboldu. Kısa süre sonra uçağın Süleyman Demirel Havalimanı'na 20 kilometre kalada düştüğü ortaya çıktı.

Düşen uçak İstanbul'dan 1.5 saat rötarlı kalktı. Ancak, pilotların havada herhangi bir teknik sorun bildirmedikleri kaydedildi.

Doğaner, uçağın İstanbul-Isparta sefer saatinin 23.20 olduğunu, ancak uçağın Priştine'den İstanbul'a gecikmeli gelmesi nedeniyle rötarlı kalktığını bildirdi.

Atlasjet Havayolları'ndan yapılan açıklamada, uçakta World Focus Havayolları personelinden kaptan pilot Ferhat Özdemir, ikinci kaptan Fahir Aksoy, kabin amiri Çağatay Şirin, hostesler Mana Topçu, Sinem Hatice Vurgun ve Mümine Bulut ve teknisyen Alaattin Çelik Gürtürk'ün olduğu belirtildi.

UÇAĞIN KARA KUTULARINA ULAŞILDI

İstanbul-Isparta seferini yaparken iniş sırasında düşen Atlasjet'e ait uçağın kara kutularına ulaşıldı.Ulaştırma Bakanlığına bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden verilen bilgiye göre, kazanın nedenlerini araştırmak üzere oluşturulan kaza kırım heyetinin, enkaz bölgesinde yaptığı arama çalışmaları neticesinde kara kutu olarak adlandırılan CVR VE FDR cihazlarına ulaşıldı.Heyetin kaza bölgesindeki araştırma ve incelemelerinin devam ettiği ifade edildi.

''DÜŞTÜ HABERİ...''

Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ekipleri yaptıkları arama çalışmaları sonucunda, uçağın Keçiborlu ilçesinin 6-7 kilometre güney batısında, havalimanından yaklaşık 12 kilometre uzaklıkta, Çukurören ile Yenitepe köyleri arasında bulunan 1830 metre rakımlı Türbetepe mevkisine düştüğünün tespit edildiğini bildirdi.

Sabaha karşı yapılan açıklamada, bölge arama kurtarma ekiplerinin olay yerine gittiği, enkazın olduğu noktada bir polis helikopteri bulunduğu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce oluşturulan Kaza Kırım Ekibinin kaza mahalline hareket ettiği kaydedildi.

Çukurören köyüne 10'dan fazla ambulans ile çok sayıda sivil savunma ve arama-kurtarma ekibi sevk edildi. Ambulanslar, Çukurören köyü yakınlarında beklerken, arama-kurtarma ve sivil savunma ekipleri, yaya olarak tepeye tırmanmaya başladı. Bu arada bir keşif uçağının Türbetepe civarında uçuş yaptığı gözlenirken, Ankara'dan gelen helikopterin de çalışmalara katılacağı öğrenildi.

Isparta Valisi Şemsettin Uzun, uçağın düştüğü mevkinin, bölgede keşif yapan askeri uçaklar tarafından belirlendiğini, ekiplerin yola çıktığını kaydetti.

''YOLCU YAKINLARI HAVALİMANINDA...''

Bu arada, uçaktaki yolcuların yakınları, Atatürk Havalimanı'na gelmeye başladı. Uçakla irtibatın kesilmesinin ardından, havalimanına gelecek yolcu yakınlarına yardımcı olunması amacıyla iç hatlar terminalinde kriz masası oluşturuldu.

YILDIRIM: KARA KUTULARIN ÇÖZÜLMESİYLE KAZANIN NEDENİ ANLAŞILACAK

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ''İlk bulgulara göre bir hayat emaresi gözükmemektedir. Arama kurtarma ekipleri halen çalışmalarını sürdürmektedir'' dedi.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, kaza nedeniyle Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne gelerek çalışmaları yerinde izledi.

Yıldırım, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Atlasjet Hava Yolları'nın İstanbul-Isparta seferini yapan uçağının inişe geçtiği sırada Türbetepe mevkisinde düştüğünü belirtti.

Uçağın hava şartları dolayısıyla Priştine'den Atatürk Hava Limanı'na geç geldiğini ve bu nedenle gecikmeli olarak kalkış yaptığını kaydeden Yıldırım, ''Isparta'da kuleyle yapılan muhaberede bir anormallik yok. Gerekli noktalarda gerekli raporlamayı yapıyor ve pisti gördüğünü iniş için alçaldığını söylediği anda irtibat kesiliyor ve kaza meydana geliyor'' diye konuştu.

Bakan Yıldırım, kaza kırım ekibinin uçağın CVR ve FDP olarak adlandırılan kara kutularının detaylı olarak çözülmesi ve olay yerinde yapılacak incelemelerle kaza nedeni hakkında daha kapsamlı sağlıklı bilgiye ulaşacaklarını bildirdi.


"UÇAĞIN NASIL BURAYA DÜŞTÜĞÜ BİR ARAŞTIRMA KONUSU"

Atlasjet Havayolları Üst Yöneticisi Tuncay Doğaner, düzenlediği basın toplantısında, İstanbul-Isparta seferini yaparken düşen uçaktan kurtulan olmadığını bildirdi.

Uçağın normal şartlarda Isparta Süleyman Demirel Havalimanı'na geldiğini ifade eden Doğaner, şunları kaydetti:''Bundan daha güzel bir hava olamaz. Ancak meydan, pist görüldükten sonra, uçağın buraya nasıl düştüğü bir araştırma konusudur. Meydan görüldüğünü ve yaklaşmaya devam ettiklerini kuleye bildirdikten sonra uçakla temas kaybolmuştur. Uçakla temas kaybolduktan sonra bize haber geldi.

Arkasından ilgili bütün birimlere haber gitti. Söylentiler dışında uçakla ilgili herhangi bir temasımız olmadı. Bir hava kurtarma helikopterimizin pilotu ve ekibi, uçağın yerinin meydanın kuzey-batısında Kıraç köyü yakınlarında olduğunu tespit etti.

Hava şartları, görüş şartları herhangi bir yağmur, rüzgar yoktu, uçuşa son derece elverişli. Teknik bir arızayla uzaktan yakından bir ilgisi yoktur.''

Süleyman Demirel Havalimanı'na yaklaşması ve görüşü gayet kolay bir havaalanı olduğunu vurgulayan Doğaner, ''Bundan sonraki safha kara kutunun bulunup incelenmesidir. Artık konu bizden çıkmıştır. Uçağın herhangi bir arızası yoktur. 1996 model MD83 tipi uçak... Bakımları yerindedir. Bakımlarıyla ilgili bir hata söz konusu değildir. Yolcuların bütün sorumluluğu bize aittir. Rahmetli arkadaşlarım eğitimden yeni dönmüş son derece deneyimli pilotlardır'' diye konuştu.

''YOLCU YAKINLARI ENKAZ BÖLGESİNDE''

Enkazın bulunduğu bölgenin belli olmasından sonra, yolcuların aileleri ve yakınlarıyla çevre köylerdeki vatandaşlar da bölgeye geldi. Kalabalık yüzünden cesetlerin toplanma çalışmaları aksayınca, jandarma vatandaşları bölgeden uzaklaştırmaya başladı.

Jjandarma ve sağlık ekipleri bölgede yoğun bir çalışma içine girdi. Bir yandan cesetler torbalara konularak, ambulanslarla hastane morglarına gönderilirken, diğer yandan da enkazın bulunduğu bölgeye ulaşan çok sayıda vatandaş, uçaktaki yakınlarının cesedini görebilmek için güvenlik şeridini aşmaya çabalıyor.Düşen uçağın enkazı üzerinde helikopterle inceleme yapan Isparta Valisi Şemsettin Uzun, ''O bölge uçağın geçiş noktası değil'' dedi.

ATATÜRK VE ANTALYA HAVALİMANLARINDA KRİZ MASASI OLUŞTURULDU

İstanbul Vali Yardımcısı Cafer Yıldız, düşen uçakta bulunan yolcu yakınları için Atatürk Havalimanı'nda kriz masası oluşturulduğunu ve kendilerine her türlü yardımın yapıldığını bildirdi.

Yıldız, Atatürk Havalimanı'nda toplanan yolcu yakınlarının da uçakla saat 11.20'de Isparta'ya götürüleceğini bildirdi.
Öte yandan, Antalya Devlet Hava Meydanları İşletmesi Başmüdür Yardımcısı Selahattin Kunt, Antalya Valisi Alaaddin Yüksel ve Vali Yardımcısı Cevdet Ekmekçi yönetiminde Antalya Havalimanı'na da kriz masası oluşturuldu.

ENKAZ BÖLGESİNDEKİ ÇALIŞMALAR

Enkazın bulunmasının ardından bölgeye onlarca ambulans, jandarma, sivil savunma ve arama kurtarma ekibi gönderildi. Valilik ve kaymakamlık yetkilileriyle uçakta yakınları bulunan vatandaşlar ve çevredeki köylerden de çok sayıda kişi de otomobilleriyle bölgeye geldi. Bölgeye ulaşımın rahat sağlanabilmesi amacıyla resmi kurumların iş makineleri, yolu genişletme çalışması yaptı.

AKUT Antalya Bölge Temsilcisi Yılmaz Sevgül, kendilerine resmi bir talebin gelmediğini, ancak bölgedeki arama kurtarma çalışmalarına destek vermek istediklerini belirterek, 5 kişilik bir ekiple Isparta'ya hareket ettiklerini söyledi.

UÇAKTA BİLİM ADAMLARI DA VARDI

Ölen yolcular arasında Süleyman Demirel Üniversitesinin davetlisi olarak, konferans vermek üzere gelen Boğaziçi Üniversitesinden Prof. Dr. Engin Arık, Araştırma Görevlisi Özgen Berkol Doğan, Yüksek Lisans Öğrencisi Engin Abat ile Doğuş Üniversitesinden Prof. Dr. Şenel Fatma Boydağ, Doç. Dr. İskender Hikmet ve Araştırma Görevlisi Mustafa Fidan da
bulunuyor.Gelişme üzerine, Süleyman Demirel Üniversitesince (SDÜ) düzenlenen, ''Ulusal Türk Hızlandırıcı Merkezi Projesi 4. Çalıştayı'' iptal edildi.

BAKAN YILDIRIM, KAZA BÖLGESİNDE

Ankara'dan özel bir uçakla bölgeye hareket eden Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çukurören ve Yenitepe köyü arasındaki Türbetepe mevkisindeki enkazı havadan inceledi. Enkaz bölgesinde bir süre dolaşan uçak daha sonra Süleyman Demirel Havalimanı'na gitti.Yıldırım, Süleyman Demirel Havalimanı'nda Vali Şemsettin Uzun ve kriz masası yöneticileriyle toplantı yaptıktan sonra, polis helikopteriyle kaza bölgesine hareket etti. Yaklaşık 10 dakika kadar, enkazın bulunduğu
Türbetepe üzerinde uçan helikopter, bölgenin kayalık ve sarp olması nedeniyle iniş yapamadı. Helikopter, enkazın bulunduğu Türbetepe'ye yaklaşık 1.5 kilometre mesafedeki düz bir alana indi. Bakan Yıldırım ve beraberindekiler, buradan arazi araçlarıyla, patika yoldan enkaz bölgesine geldi.

Bakan Yıldırım, kaza bölgesi dönüşünde, ''Sivil savunma ekipleri, diğer görevliler, Cumhuriyet Savcısı nezaretinde cesetlerle ilgili tespitlerini yapıyorlar. Oluşturulan kaza kırım heyeti de olay mahallinde çalışmalarına başladı. Tekrar başımız sağ olsun'' dedi.Bir gazetecinin ''Uçağın yaşının eski olduğu söyleniyor'' sözlerine Bakan Yıldırım, şu yanıtı verdi:

''1996 model, 11 yaşında bir uçak. 30-40 yaşında çalışan uçaklar var. Uçağın yaşı değil, kondisyonu önemli. Burada her şey kurallara bağlı. Kaza kırım ekipleri çalışmalarını yapar, her türlü bilgiye, kara kutulara ulaşır. Her şey net olarak ortaya çıkar. Bunun ötesinde yapılan yorumlar, değerlendirmeler boştur. Hiç kimseye de bir faydası yoktur. Onun için yolcularımızın acılı ailelerinin acılarını arttıracak değil, acılarını hafifletecek sorumluluk içinde olayı değerlendirmeyi herkesten bekliyoruz.''

CENAZELERİN TEŞHİSİ

Isparta Valisi Şemsettin Uzun da İstanbul'dan gelecek yolcu yakınlarının Süleyman Demirel Üniversitesinin Doğu Kampusü'ndeki Çiftçi Eğitim Merkezi'ne götürüleceğini, burada teşhis edilen cenazelerin yakınlarına teslim edileceğini söyledi.Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, düşen Atlasjet uçağında
hayatını kaybedenlerin kimliklerinin tespitinde bir karışıklık yaşanmaması için Adli Tıp Kurumu Başkanı Keramettin Kurt'a talimat
vererek, olay yerine uzman bir ekip gönderilmesini istedi.

Kurt başkanlığındaki, uzman doktorlardan oluşan 6 kişilik ''kimliklendirme ekibi'' Isparta'ya gitmek için harekete geçti. Ekip, adli tıp tekniklerinden yararlanarak ölenlerin kimliklerini tespit edeceği, gerekmesi halinde DNA incelemesinin de yapılacağı belirtildi.

KAZA KIRIM EKİBİ BÖLGEDE

Ulaştırma Bakanlığınca, Isparta'nın Keçiborlu ilçesi yakınlarında düşen Atlasjet uçağının enkazında inceleme yapmak üzere görevlendirilen 2 kaptan pilot, 3 mühendis ve bir hava trafik kontrolöründen oluşan kaza kırım ekibi bölgeye ulaştı.Bölgeye ulaşan ekip, kazanın nedenlerine ilişkin araştırmalarının ardından elde edilen bulgular doğrultusunda bir rapor hazırlayarak, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a sunacak.


YOLCU YAKINLARININ FERYADI

Isparta'nın Keçiborlu ilçesi yakınlarında düşen Atlasjet uçağında yakınları bulunan vatandaşlar, enkaz bölgesindeki güvenlik şeridini aşarak, yakınlarının cesedini görmek için çabalıyor.

Uçağın enkazının bulunduğu bölgedeki muhabirlerinin bildirdiğine göre, jandarma ve sağlık ekipleri bölgede yoğun bir çalışma içerisine girdi. Bir yandan cesetler torbalara konularak, ambulanslarla hastane morglarına gönderilirken, diğer yandan da enkazın bulunduğu bölgeye ulaşan çok sayıda vatandaş, uçakta bulunan yakınlarının cesedini görebilmek için güvenlik şeridini aşmaya çabalıyor. Jandarma yolcu yakınlarını teselli etmeye çabalarken, sık sık güvenlik şeridinin aşılmaması yolunda uyarılarda bulunuyor.

Vatandaşların bir çoğu gözyaşları arasında çalışmaları izlerken, sağlık görevlileri fenalaşan yolcu yakınlarına müdahale ediyor.

ÖLEN YOLCULARIN YAKINLARI ATLASJET UÇAĞINA BİNMEDİ

İstanbul Isparta seferini yaparken düşen uçakta ölen yolcuların yakınlar, Atlasjet'in Onur Havayolları'ndan kiralamak istediği düşen uçakla aynı tip uçağa binmek istemedi.

Uçak kazasının ardından Atlasjet, İstanbul'daki yolcu yakınlarını Isparta'ya götürmek için Onur Havayolları'ndan MD tipi bir uçak kiralamak istedi. Ancak ölen yolcuların İstanbul'daki yakınları, düşen uçakla aynı tip olduğu için uçağa binmek istemedi. Bunun üzerine devreye THY girerek, yolcular için bedelsiz olarak Airbus 321 tipi 178 kişilik bir uçak tahsis etti.

AtlasJet'in İstanbul-Isparta seferini yaparken düşen uçağında hayatını kaybeden yolcuların yakınları Isparta'ya ulaştı.

Süleyman Demirel Havaalanı'na inen THY uçağından inen yolcu yakınları, araçlarla Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne görüldü. Hastane morgunda hayatını kaybeden yolcuların cesetlerinin bulunduğu öğrenildi.

(AJANSLAR)
Haberin fotoğrafları