kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
VALİ MANASTIRDA... Mardin Valisi Kılıçlar, Diyarbakır Jandarma Komutanı Tuğgeneral Çıtak'la birlikte Mor Yakup Manastırı'na gelerek Süryanilerin dini liderleriyle görüştü.

Fidye istenen rahip Suriye'de iddiası...

Mürsel ACAY - Ekrem ARSLAN / SABAH
Midyat'ta kaçırılan Süryani rahip Savcı'nın Suriye'ye götürüldüğü iddiasına Vali, "Yeni bilgi yok" yanıtı verdi. Rahibin cebiyle fidye istendi ve o telefonun sinyali gece yarısı kapatıldı..
Mardin'in Midyat ilçesine bağlı Barıştepe köyünde görev yaptığı Mor Yakup Manastırı'ndan ayrılıp ilçe merkezine giderken aracı durdurularak kaçırılan Süryani rahip Edip Daniel Savcı'yı arama çalışmaları sürerken, görgü tanığı olduğu öne sürülen muhtar ve oğlunun da aralarında bulunduğu 3 kişi ifadeleri alınmak üzere gözaltına alındı. Kaçıran kişiler, Savcı'nın kendi telefonundan bir rahip arkadaşını arayarak 300 bin Euro fidye isterken, telefonun gece yarısına kadar açık olduğu, daha sonra kapatıldığı öğrenildi. Rahibin Suriye'ye götürüldüğü öne sürüldü.

HUZURU BOZAMAZLAR
Rahip Savcı'nın Midyat'ta kaçırıldıktan sonra Suriye sınırındaki Nusaybin ilçesine götürülüp, buradan kaçak yollarla Suriye'ye sokulduğu öne sürüldü. Ancak iddianın sorulduğu Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar, "Kamuoyu ile paylaşacağımız şu ana kadar hiçbir bilgi henüz yok. Bu olayın siyasi veya ideolojik yönü olup olmadığına dair bir bilgi de yok. Adi bir olay da olabilir" dedi. Değişik dinlere mensup kişilerin kardeşçe yaşadığı bir yer olan Midyat'taki olaya, Diyanet dahil din temsilcileri tepki gösterdi. Vali Mehmet Kılıçlar, Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Celal Çıtak ve Mardin Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Selahattin Katı dün öğle saatlerinde Barıştepe köyündeki Mor Yakup Manastırı'na geldi. Vali Kılıçlar, "Bu çirkin ve iğrenç olayı kınıyorum. Devlet olarak dün akşam olayı duyduğumuzdan beri tüm güvenlik güçleriyle elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Müslümanlar ve Hıristiyanlar yüzyıllardır bu bölgede kardeşçe birlikte yaşıyoruz. Bu kardeşliği ve huzur ortamını bozmaya kimsenin gücü yetmeyecek" dedi.

AİLESİ ALMANYA'DA
Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Nuri Saliba Özmen ve Turabdin Metropoliti Samuel Aktaş'la manastırda yaklaşık bir saat görüşen Kılıçlar, daha sonra köyden ayrıldı. Rahip Savcı'nın 1980'de Mor Yakup Manastırı'na Süryanice eğitmen olarak atandığı, 7 yıl sonra da rahiplik unvanı aldığı belirtildi. Sessiz ve sakin bir kişiliğe sahip olan Savcı'nın annesi ve 5 kardeşinin Almanya'da yaşadığı belirtildi. 200 haneli ve binin üzerinde nüfusu bulunan Barıştepe'deki manastırda yaklaşık 30 Süryani eğitim görüyor.
Haberin fotoğrafları