kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Albay sorumluluğu aldı: Gerekirse Sakık'ı vurun

Hazırlayan: Ali Kemal Erdem
Apo'nun Şemdin Sakık'ı aşağıladığı videoyu izleyen albay Işık, Sakık'ın PKK'dan kaçacağını tahmin edip operasyon startı verdi..
Şemdin Sakık, 13 Nisan 1998'de yakalandı. Ancak yakalanması mart ayının ilk günlerinde başlayan bir sürecin sonucuydu. O günlerde Özel Kuvvetler, peşmergelerle birlikte PKK'ya karşı yapılacak ortak bir operasyona hazırlanıyordu. O zaman Özel Kuvvetler Alay Komutanı olan emekli kıdemli albay Mithat Işık'ın eline yeni çekilmiş bir video ulaştı. Videoda Şemdin Sakık, diğer örgüt mensuplarının önünde Abdullah Öcalan tarafından aşağılanıyordu. Öcalan'ın hakaretleri karşında susan Sakık'ın görüntülerini dikkatle izleyen Işık, komutanlara, "Arkadaşlar Sakık artık örgütte kalamaz. Apo onu infaz eder. Kaçıp KDP'ye teslim olabilir" dedi ve Sakık'ı paketlemek için hazır olunmasını emretti.

ÖNGÖRÜ DOĞRU ÇIKTI
Işık öngörüsünde haklı çıkmıştı. Kendisini iki gün sonra Silopi'de ziyarete gelen bir KDP yetkilisi, son günlerde Sakık'ın örgütten kaçtığı dedikodularının peşmergeler arasında dolaştığını söyledi. Kısa süre sonra da KDP içindeki bir başka kaynaktan Sakık'ın, kardeşi Arif ile birlikte KDP'ye teslim olduğu iletildi. Haberin kaynağı olan KDP'li yetkiliyle Dohuk'ta görüşen Işık, Özel Kuvvetler ekibiyle istihbarat çalışması yaptı ve bilgi KDP'nin istihbarat birimi olan Parestin tarafından da doğrulandı.

YAKIN TAKİP BAŞLADI
Dohuk'daki ekip, Sakık'ın KDP tarafından zenginlerin oturduğu bir mahallede iki katlı bir eve yerleştirildiğini tespit etmişti. Ancak tabanından gelecek tepkiden korkan KDP'nin Sakık'ı iade etmeye niyeti yoktu. Işık, Özel Kuvvetler Tabur Komutanına her ihtimale karşı Sakık'ı ve kardeşini yakalayıp getirecek bir nokta operasyonu için özel bir tim hazırlaması talimatını verdi. Sakık'ın kaldığı ev gece gündüz takibe alınırken, KDP Sakık'ı resmen teslime yanaşmadığını belli etti. Ancak bir KDP yetkilisi, Sakık'ın yakalanıp götürülmesi durumunda tepki göstermeyeceklerini söyledi. Bu konuşmanın ardından Işık'ın adını açıklamak istemediği üst düzey bir komutan Işık'a "Bana bak arkadaş, bu işi sen yapacaksın bu adamı arayıp, bulup getireceksin" dedi ve "Emredersiniz" yanıtını aldı. Ancak emir bundan ibaret değildi. Sakık, kesinlikle sağ isteniyordu. Emir kesindi, bütün planlar buna göre yapılacaktı.

TİM TECRİT EDİLDİ
Işık, operasyona katılacak bordo berelileri belirlemişti. Tim, 12 kişiden oluşacaktı. Ayrıca gerektiğinde destek amacıyla iki Özel Kuvvetler ekibi de Silopi'deki alay merkezinde iki Sikorsky helikopteriyle hazır bekleyecekti. Operasyona gönderilecek ekip, Işık'ın emriyle hazırlanan odada tecrit edildi. Tecrit yeri, göreve gönderilecek birliğin operasyon bölgesine gönderilmeden önce konsantrasyonun sağlandığı evdi. Sakık'ı almak üzere seçilen birlik, dışarıyla tüm bağını kesip, operasyon üzerine çalışıyordu. Son gelen bilgilere göre, Sakık zaman zaman sabah saatlerinde evinden kardeşiyle birlikte çıkıyor, şoförün kullandığı bir araçla şehrin banliyösü olan Simayl'e ya da telefon görüşmesi yapmak üzere şehir dışındaki Babilon Tepe'ye gidiyordu.
Haberin fotoğrafları