kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Öldüren yoksulluk

Mehmet YILDIRIM
4 aylık Şaha üstü branda kaplı bir evde donarak öldü. Şanlıurfalı anne şimdi iki oğlunun başında sabahlara kadar nöbet tutuyor..
Dramın, yokluğun, çaresizliğin adı Şaha... Şaha bebek, henüz 4 ay önce açtı gözlerini bu dünyaya. Dört gözlü, ama sadece bir odanın, o da bir brandayla örtülü olduğu evde... Adına Şaha dendi, ama annesi ve babası imam nikâhıyla yaşadığı için resmi kayıtlara geçemedi ismi... Doğduğunda babası vatani görevine yeni başladığı için hiç göremedi, iki oğuldan sonra dünyaya gelen minik kızını. Kara kışın yüzünü göstermesiyle ailenin hayatı da kâbusa döndü. Soba bile bulunmayan evde ailenin en yeni, en minik ve en savunmasız canı Şaha, bir gece daha fazla dayanamadı soğuğa ve kısacık ömrünün son nefesini verdi. Sabah çığlık sesleriyle öğrendi Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine bağlı Sınırgören köyü Akacık Mezrası'nda yaşayan ailenin komşuları acı haberi. Hemen koştular eve, ama yapacak bir şey yoktu ki artık Şaha için. Minik kız, jandarmaya, savcılığa bildirilmeden defnedildi. Hatay'da 4 aydır asker olan babası Mustafa Gedük'e ise haber verilemedi. Köy halkı da fakirdi, yokluk içindeydi, ama yine de bir şeyler yapmak lazımdı aile için. Kendi aralarında topladıkları bir miktar parayla evin üstünü çadır ve tahtalarla kapattılar.

15'İNDE İMAM NİKÂHI
Henüz 15'inde amca oğlu ile imam nikâhıyla evlendirilen Amşe Gedük (21), her gün kızının mezarına giderek, başında gözyaşı döküp ağıtlar yakıyor. Resmi nikâhları olmadığından oğulları 3 yaşındaki İsmail ve 4 yaşındaki Abdulkadir'in de nüfus cüzdanlarının bulunmadığını belirtiyor. Evde elektrik, su olmadığını, sobanın ise olay sonrasında köylüler tarafından verildiğini a n l a t a n acılı anne, "O kara günden sonra iki oğlum ölmesin diye sabaha kadar uyumayıp başlarında bekliyorum. Kızımız olduğunu askerde olan eşime söylediğimizde çok sevinmişti. Öldüğünü ise söyleyemedik" dedi. Dede Ahmet Gedük (75) ise, kendisinin Mucible köyünde çobanlık yaptığını belirterek, "Çobanlık ile ilgili sorun çıkınca kavga ettik. Ben de evimi Akacık Mezrası'na taşıdım. Torunumun öldüğü gece çok soğuktu. Ekmek bile bulmakta zorlanıyoruz. Köylüler sağ olsunlar. Torunumun ölümü üzerine bizlere acıyıp evimizin üzerini idareten de olsa kapattılar" diye konuştu.
Haberin fotoğrafları