kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Gül'ün şaraplı Atatürk sofrası

Nergis DEMİRKAYA- Ceyda DİNÇBAKIR
Atatürk'ün ünlü "Çankaya sofrası"nı canlandıran Cumhurbaşkanı Gül, tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık ve edebiyatçı Prof. Dr. Talat Halman'ı Köşk'te ağırladı..
Atatürk'ün, çeşitli konularda bilgi alışverişinde bulunmak için bilim adamları, edebiyatçılar ve değişik alanlardan uzmanları davet edip düşüncelerini aldığı "Çankaya sofrası" dün yeniden kuruldu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ünlü tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık ve ilk Kültür Bakanı, edebiyatçı Prof. Dr. Talat Halman ile öğle yemeğinde bir araya geldi. Konuklara şarap ikram edilen yemekte tarihten edebiyata, müzikten Ilımlı İslam'a kadar çok geniş bir yelpazede sohbet edildi. İnalcık ve Halman'ın yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen ile Dışişleri Başdanışmanı Gürcan Türkoğlu'nun da katıldığı yemekte Gül konuklarına levrek ikram etti. Halman, İnalcık ve Türkoğlu beyaz şarap, Cumhurbaşkanı Gül su, Genel Sekreter İsen ise vişne suyu içti. Daha önce "Eğer Cumhurbaşkanı lütfedip, bir kadeh beyaz şarap ikram ederlerse içerim" diyen Halman yemek çıkışı, gazetecilerin "Atatürk'ün Çankaya sofralarında beyaz leblebi ve rakı ön plana çıkarmış. İçki ikram edildi mi?" sorusunu, "Beyaz leblebi yoktu ama şarap ikram edildi. 5 kişiydik 3'ü şarap içti. Biz içtik" diye yanıtladı. 1.5 saat süren sohbette, hemen her konuya temas ettiklerini anlatan İnalcık, "Sayın Cumhurbaşkanı'nı bütün bu konularda çok bilgili ve çok müteşebbis gördük" dedi. Gül'ün açık fikirli olarak kendilerini dikkatle dinlediğini anlatan Halman, "Açıkça, serbestçe, berrak olarak düşüncelerimizi, önerilerimizi sunduk. Umarız kendisi de bunlara ilgi gösterir" dedi.

KONU ILIMLI İSLAM
Cumhurbaşkanı Gül yemekte Fransa gezisini anlattı ve Türkiye'ye karşı bir yumuşama gördüğünü söyledi. Prof. Dr. İnalcık, yemekte "ılımlı İslam" konusunu açtı. Bunun mezhepler arası anlayış farkından kaynaklandığını söyledi ve "Aslında Ilımlı İslam diye bir şey yok" diyerek şunları anlattı: "Biz ve bütün Türk devletleri, Hanefi mezhebini takip ediyoruz. El Kaide ve Suudi Arabistan Hambeli mezhebini takip ediyor ve çok dar anlayışlı bir mezhep... Mesela mezar taşını küfür sayıyor. Hanefi mezhebinde 'İslam toplumunun benimsediği bir şey şeriata uygundur' anlayışı var. Yani Hambeli mezhebine göre ılımlı bir yaklaşımdır. İslam'ın itikadı her mezhepte aynıdır ama muamelat kısmında fikir ayrılığı vardır."

AKDENİZ ENSTİTÜSÜ KURULACAK
Yemekte "Akdeniz Enstitüsü" kurulması konuşuldu. İnalcık, Akdeniz kimliği ve kültürü üzerine akademik ve kültürel araştırmalar yapacak Enstitü kurulması gerektiğini belirtirken "Yunanistan bizden çok daha faal. Girit'te böyle bir enstitü kuruldu. Biz geri kaldık" dedi. Cumhurbaşkanı Gül de bu enstitüye destek verdiğini belirtirken Türkiye'nin geri kalmasından hayal kırıklığına uğradığını söyledi. Sohbette Talat Halman da sosyal bilimlerin daha iyi temsil edilmesi ve Türk edebiyatının yurtdışında daha iyi tanıtılması için bir akademi kurulmasını önerdi. Gül bu öneriyi de desteklediğini, aynı zamanda Türk devletleriyle ilişkilerin geliştirilmesi için bir sekreterya kurulması amacıyla çalışma yapıldığını anlattı. Halman ayrıca yurtdışında "Yunus Emre evleri merkezleri" kurulmasını sağlayacak enstitü kurulmasını, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın güçlendirilmesini ve yeni orkestralar kurulmasını istedi. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri İsen, Gül'ün önemli faaliyet alanlarından birisi olarak gördüğü bu toplantıların devam edeceğini söyledi.