kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Birinci, Hülya Avşar ve Cüneyt Arkın'ın isimlerini tescil ettirmek için enstitüye geldiğini söyledi.

'Patent, kredilere teminat olacak'

HAZAL ATEŞ ANKARA
Patent alınan başvuruların yakında kredi alımında teminat gösterilebileceğini belirten TPE Başkan Vekili Birinci, enstitünün buluş alım hizmeti vereceğini belirtti..
Dünyadaki patent başvurularının yüzde 95'i raflarda beklerken patent alınan buluşlar yakın tarihte bankalara kredi teminatı olarak gösterilebilecek. Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkan Vekili Doç. Dr. Yüksel Birinci, yakın bir tarihte kredi kullanırken patentin bankalara teminat olarak gösterilebileceğini söyledi. 2007 yılında patent başvurularının yüzde 80 arttığına dikkat çekerken, "asrın buluşu" olarak sunulan, bedava elektrik enerjisi üretecek "Erke dönergeci" konusunda ise patent bülteninde yayınlanana kadar konunun gizli kalacağını vurguladı. Türkiye, sınai mülkiyette 136'ncı yılını kutlarken hükümetin 2008 programında Patent Değerlendirme Ajansı ve Tasarım Konseyi kurulması yer alıyor. TPE de "Uluslararası Patent ve İnovasyon" konulu bir sempozyum düzenleyeceğini belirten Birinci, etkinliğin Başbakan Erdoğan'ın himayesinde, Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan'ın başkanlığında 14 Şubat 2008'de yapacaklarını belirtti. Firmalarda yenilikçiliğin (inovasyon) desteklenmesi çok önemli olduğunu söyleyen Birinci, fikir, çoğu zaman ürün olarak topluma ulaşamadığını alınan patentin çantada durduğunu belirtti. Birinci bunu aşmak için yakın bir tarihte kredi kullanırken patentin bankalara teminat olarak gösterilebileceğini söyledi.

ERKE DÖNERGESİ SIR
Birinci, Erke dönergecinin resmi patent bülteninde yayımlanıncaya kadar gizli bir konu olduğunu belirtti. Birinci, "Patentin, patent bülteninde yayımlanma süresi 18 aydır. Bu süre, başvuru sahibinin erken yayın talebine göre öne alınabilir. Yayım gerçekleşene kadar başvuru konusu buluşla ilgili herhangi bir şekilde bilgi verilmez." dedi.