kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dışişleri arapsaçı oldu

ANKARA
Büyükelçilerin ekim kararnamesi onaydan çıkmadığı için Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın, Atina'ya MGK Genel Sekreteri olan eski Atina Büyükelçisi Burcuoğlu ile gitmesi bekleniyor..
Dışişleri Bakanlığı'nda ekim ayında çıkması beklenen büyükelçiler kararnamesinin gecikmesi yeni atanacak büyükelçilerle atama bekleyen büyükelçiler arasında huzursuzluğu artırdı. Yeni kararnamenin belli olmasının ardından büyükelçilerin görev yapacakları merkezden istenecek agremanın da en az bir ay içerisinde gelmesi beklenirken, şimdiden kararnamenin 2008'e kaldığı konuşulmaya başlandı. Atina, Tahran gibi merkezlerde büyükelçi bulunmaması Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın, 3-5 Aralık tarihlerinde Yunanistan'a yapacağı resmi ziyarete de yansıdı. Babacan'ın bu ziyarette yanına eski Atina Büyükelçisi olan ancak eylül ayında MGK Genel Sekreteri olarak atanan Tahsin Burcuoğlu'nu alması bekleniyor.

HÜKÜMETE SUNULMADI
Bakan Babacan tarafından henüz kararname hükümete sunulmamasına karşın, 20'den fazla merkeze yapılacak atamaya Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün şekil vermesi bekleniyor. Atina'ya Büyükelçi olarak atanması beklenen isimler arasında uzun yıllar Kıbrıs-Ege Dairesi'nde görev yapan Dışişleri Sözcüsü Levent Bilman ile Avrupa Konseyi Daimi Temsilcisi Daryal Batıbay'ın da adı geçiyor. Yeni kararname ile Gül'ün, 2002 yılında başbakanlık koltuğuna oturur oturmaz özel kalem müdürü olarak yanına aldığı Hüseyin Avni Karslıoğlu'nu Çankaya Köşkü'ne atayacağı belirtildi. Kararnamede Dışişleri Müsteşarı Ertuğrul Apakan'ın da adının yer alacağı belirtiliyordu. Kulislerde, New York'a, Baki İlkin'in yerine BM Daimi Temsilcisi olarak atanacağı konuşulan Apakan'ın bu kararnamede yer almayacağı belirtildi. Apakan'ın 2008 yılında bu göreve atanması bekleniyor. Dışişleri'nin geciken kararnamesini bekleyenler arasında 20'den fazla diplomat bulunuyor. Çıkacak kararnamede Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Ahmet Acet'in Berlin'e atanması beklenirken, Türkiye'nin Brüksel Daimi Temsilcisi olan Volkan Bozkır'ın da bu merkezi istediği öğrenildi. Berlin Büyükelçisi Mehmet A. İrtemçelik yaş nedeniyle emekli olacak.