kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Kasım 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Nükleerde yerli payı % 60 olacak

OLCAY AYDİLEK
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, nükleer santral kurup işletecek şirketlerde yerli payını en az yüzde 60 olarak belirledi. Kurum maceracı yatırımları ise kabul etmeyecek... TAEK’in belirlediği kriterler bir ay boyunca askıda kalacak. Enerji Bakanlığı yetkilileri, "Bu süreçte herkes eteğindeki taşları döksün. Görüş, öneri ve eleştirileri bekliyoruz" diyor..
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), Türkiye'de ilki 2012 yılında devreye girecek nükleer santral için düğmeye bastı. TAEK, Türkiye'de inşa edilecek nükleer santrallerde yerli katkı payını en az yüzde 60 olarak açıkladı. TAEK, "Nükleer Güç Santrallerinin Kurulması ve İşletilmesi İle Enerji Satışına İlişkin Yasa" kapsamında nükleer santral kurup işletecek şirketlerin karşılaması gereken ölçütleri belirledi. Yasa gereği bu ölçütleri 1 ay içinde yayımlamak zorunda olan TAEK, bu süreci 'saydam' biçimde yürütmek için farklı bir yöntem tercih etti. Kurum, belirlenen ölçütleri kamuoyunun görüş ve önerilerine açmaya karar verdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in katılımıyla bugün Ankara'da TAEK binasında gerçekleştirilecek toplantıda, ölçütler kamuoyuna açıklanacak.

EN AZ 600 MEGAVAT ŞARTI
Enerji Bakanlığı yetkilileri, konuyla ilgili tüm kesimlerin görüşlerine açık olduklarını belirterek, "Ölçütler, 1 ay askıda kalacak. Bu süreçte herkes, eteğindeki taşı döksün istiyoruz. Herkesin; görüş, önerileri ve eleştirilerini bekliyoruz" mesajı verdi. SABAH, TAEK'in, bugün açıklayacağı ölçütlere ulaştı. TAEK'in belirlediği ölçütler şöyle: "İnşa edilecek nükleer santraldeki yerli payı en az 60 olacak. Lisanslamaya uygunluk,güvenlik özellikleri, teknolojik sınanmışlık, yeni teknoloji olma, maceraya kapalı olma, 600 megavattan küçük ünite olmayacak ve yakıt özellikleri önem taşıyacak."

YAKIT VE TEKNOLOJİ ÖNEMLİ
Enerji Bakanlığı yetkilileri, kurulacak nükleer santrale, en az yüzde 60 düzeyinde yerli katkı sağlamanın mümkün olup, olmadığı sorusu üzerine, "Türkiye, bırakın yüzde 60'ı, yüzde 80'i bile sağlayabilecek imkan ve koşullara sahip" değerlendirmesinde bulundu. Bu arada yerli katkı kadar santralde kullanılacak yakıtın da önemli olduğunu vurgulayan sözkonusu yetkililer, "Santralde kullanılacak yakıt, iki türlü karşılanabilir. Bir, ithalat yoluyla. Bu bağımlılık anlamına gelir. Bir de Türkiye'de tesis kurup üretilebilir. İhale sürecinde Türkiye'de tesis kuracaklar tercih edilecek" diye konuştu.