kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Kasım 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Piyasada Goldman Sachs depremi

Rahim AK - Furkan ALP EKONOMİ
Global piyasalarda mortgage'dan kaynaklanan kredi endişelerinin artmasının üstüne, yatırım bankası Goldman'ın para kazanmak için yatırımcılara satış önermesi en fazla Türkiye'de piyasaları vurdu..
Mortgage krizi ile başlayan global dalga dinmek bilmiyor. Mortgage krizi ile başlayıp likidite krizine dönen gelişmeler nedeniyle diken üstünde olan piyasalar, dün de uluslar arası yatırım bankası Gondman Sachs'ın ABD'de ekonomik büyümenin yavaşlayacağı ve bu doğrultuda özellikle cari açığı olan ülkelerin varlıklarından çıkılması gerektiğini belirten raporu ile bir kez daha sallandı. Bankanın raporu en fazla Türkiye'yi etkiledi. Raporda yatırımcılara Türk Lirası'nın daha fazla değer kaybedeceği belirtilerek, TL varlıkların satılması önerildi.

AÇIĞA SATIŞ YAPMIŞ
Bunun üzerine dolar 1.23 YTL'ye dayandı. Euro 1.81 YTL'ye çıktı. Borsa ise yüzde 2.34 düşerek 51 bin 452 puandan kapandı. Faiz de yüzde 16.72'den yüzde 16.91'e fırladı. Faiz bugün valörlü işlemlerde yüzde 17 ile iki ayın en yüksek seviyesini gördü. Uzmanlar dün yabancı yatırımcıların yaklaşık 1.5 milyar dolarlık satış yaparak dövize döndüğünü tahmin ediyor. Avrupa borsaları da benzer endişelerle yüzde 1 düzeyinde düştü. Dün özellikle HSBC Bank'ın toplam değeri 35 milyar doları bulan iki mortgage fonunu bilanço içine alacağını açıklamasıyla bankaların kriz nedeniyle uğradıkları kayıplara yönelik endişeler arttı. Bunun üzerine Goldman Sachs'ın raporu da gelince piyasadaki tedirginlik arttı. Edinilen bilgilere göre konut kredisi endeksini açığa satan Goldman Sachs, değerlerin düşmesinin ardından kar edeceği beklentisi ile yatırımcılara başta gelişmekte olan piyasalar olmak üzere risk içeren varlıklardan çakışmasını onlarca raporla duyurdu. Bunun üzerine başta Türkiye olmak üzere gelişmek olan ülke borsaları ve para birimleri değer kaybetti.

HAZİNE BORÇLANAMADI
Piyasada tedirginliğin artması bugün 2.8 milyar dolarlık dövizli kıymet itfası olan Hazine'nin ihalesine bankaların rağbet göstermemesini sağladı. Hazine yüzde 5.1 faizle 1 Nisan net 566 milyon dolarlık satış yaptı. Dünyadaki likidite sıkışıklığı nedeniyle likit kalmayı yeğleyen bankaların kasasına 2.2 milyar kalacak. Böylece, bankalar yaklaşan krize karşı önlem almış oldu. Bankacılar Merkez Bankası'nın da bankaları dövizde likit kalmaları konusunda uyardığını belirtiyor.