kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Kasım 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Helal gıda standardı 2008'de uygulanacak'

Zübeyde YALÇIN ANKARA
Sanayi Bakanı Çağlayan, kamuoyunda 'helal gıda' olarak bilinen Dini Usullere Uygun Gıda Standardı'nın 2008'in ilk çeyreğinde yayımlanacağını bildirdi..
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, kamuoyunda "helal gıda" olarak bilinen "Dini Usullere Uygun Gıda Standardı- 'nın" 2008 yılının ilk çeyreğinde uygulanmaya başlayacağını açıkladı. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) helal gıda Türk standardını, Malezya'nın "Helal Gıda'' standardı ile Türkiye'nin ihtiyaçlarını dikkate alarak hazırlıyor. Helal gıda sistemi, hayvan kesiminden tüketimin yapıldığı lokanta ve turistik tesislere kadar İslami kurallara uygun sunum yapılmasını öngörüyor.

SORU ÖNERGESİNİ YANITLADI
MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu'nun yazılı soru önergesini yanıtlayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, helal gıda konusunda belgelendirme çalışmalarına esas olacak 'Dini Usullerle Uygun Gıda Üretimi Şartlar' dokümanı ile ilgili olarak ön çalışmanın tamamlandığı belirtti. Konuyla ilgili dokümanın TSE tarafından oluşturulan bir komisyonca hazırlandığını anlatan Çağlayan, "2007 yılı sonuna kadar helal gıda belgelendirmesine başlanacak duruma gelmesi planlanmıştır. Ancak söz konusu dokümanın Türk standardı olarak da yayınlanması çalışmaları sürmektedir. Söz konusu Türk standardının 2008 yılının ilk çeyreğinde yayınlanması ve belgelendirme çalışmalarına da yine bu dönemde başlanması planlanmaktadır" dedi.

MALEZYA'DA 4 UZMAN EĞİTİLDİ
Çağlayan, geçen yıl ve bu sene ağustos aylarında TSE personeli 4 gıda mühendisinin Malezya'da konuyla ilgili eğitim aldığını bildirdi. Helal gıda sertifikası konusunda TSE'nin yoğun bir çalışma içinde olduğunu belirten Çağlayan, "Diyanet İşleri Başkanlığı ise TSE'nin helal belgelendirmesi uygulamalarında çok önemli bir danışma makamı olacak, gerektiğinde teknik yardım alınacaktır" dedi.