kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Kasım 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ramazanda ciro artışı hız kesti fiş sayısı arttı

Ramazanı da kapsayan ekim ayında perakende sektöründe ciro artışı yüzde 7.7'de kalırken verilen fiş miktarı yüzde 13 büyüme gösterdi..
Perakende sektöründe geçen ayki büyüme rakamları, istihdam dışında yavaşlamayı gösteriyor. Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği'nin (AMPD) perakende endeksi ekim ayı sonuçlarına göre, ramazan ayının bir bölümünü ve Ramazan Bayramı'nı kapsayan ekim ayında sektör, önceki aylara nazaran daha düşük bir hızda da olsa büyüme gösterdi. Ciro yüzde 7.7 oranında artış kaydetti. Bu oran, temmuz ayında yüzde 12.3, ağustos ayında yüzde 14.7 ve eylül ayında yüzde 18 olmuştu. Sektörün 2007 yılı ilk 10 aylık ciro büyümesi ise yüzde 11.2 olarak gerçekleşti. Özellikle ikinci çeyrekte toplam harcamalar ve toplam pasta daralırken, organize kesimin hacmi genişledi ve ağırlığı arttı. Ekim ayında açılan mağaza sayısı artış hızındaki düşüş de dikkat çekti. Ekim ayında sektörde açılan mağaza sayısı yüzde 50 azalırken, sektördeki toplam mağaza sayısı ilk 10 ayda yüzde 18 yükseldi. Ekim ayında hizmete giren yeni alan miktarı da yüzde 50 düşüş gösterdi.

İSTİHDAM 2 HANELİ BÜYÜDÜ
Sektörde yaratılan yeni istihdam ekim ayında yüzde 27 artarken, sektörün son 10 aylık toplam istihdam artışı yüzde 19.8, son 12 aylık istihdam artışı ise yüzde 20 olarak gerçekleşti. Endekse göre, eylül ayında yükseliş kaydeden toplam çalışan sayısı başına ciro rakamı, ekimde tekrar düştü. Ocak 2006-Ekim 2007 dönemini kapsayan 22 aylık periyotta ise istihdam artışının genel olarak ciro artışlarının önünde olma eğiliminin sürdüğü belirlendi. Organize perakende sektöründe ekim ayında verilen fiş sayısının, bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 13 arttığı gözlendi. Ocak-Ekim 2007 döneminde sektörde verilen fiş sayısı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10 arttı.