kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Halkbank Türklere satılsın, biz de hisse almak için geliriz"

Ünlü spekülatör Mark Mobius, Halkbank ve Vakıfbank özelleştirmeleri ile ilgilendiklerini söyledi. Templeton Türkiye Direktörü Hardenberg ise Halkbank'ın bir Türk bankasına satılmasını tercih edeceklerini belirtti..
Banka özelleştirmelerinde ihale şartlarına ve fiyatlara bakacağız

Türkiye, Avrupa'nın parlayan yıldızı. Önümüzdeki dönem en az yüzde 6 büyüme bekliyoruz

Faizlerin yüksek olduğu ortamlar büyümeyi engeller

THY'de özelleştirme anonsundan sonra iyi karar verdik

ABD'nin durgunluğa girdiğini bana rakamlar göstersin, tahminler her zaman gerçekleşmez

Dünyada toplam 669 milyar dolarlık fon yöneten varlık yönetim şirketi Franklin Templeton'ın Yönetici Direktörü Mark Mobius, Halkbank ve Vakıfbank özelleştirmeleri ile ilgilendiklerini söyledi. İhale şartlarına ve fiyata bağlı olarak hisse alımı yapmak istediklerini belirten Mobius, "İki bankada da zaten hisselerimiz var. Şartları inceleyeceğiz, fiyatlar çok yükselirse istediğimiz miktarda hisse alamayabiliriz" dedi. Özelleştirmeler ile ilgili olarak Templeton Asset Management Türkiye Kıdemli Direktörü Carlos von Hardenberg ise Halk Bankası'nın Anadolu'da yaygın şube ağı ve KOBİ finansmanındaki başarısı nedeniyle bir Türk bankası tarafından satın alınmasını tercih edeceklerini ifade etti.

EN AZ % 6 BÜYÜRSÜNÜZ
Türkiye'ye güvendiklerini ve gelişmekte olan ülkeler arasında ağırlıklı pozisyonlarının Türkiye'de olduğunu kaydeden Mobius, Türkiye'deki yatırımlarının 3.5 milyar dolara ulaştığına dikkat çekti. Türkiye'nin önümüzdeki dönem yüzde 6'lık bir büyüme potansiyeli yakalayacağını öngören Mobius, "Nüfusunuz genç ve dinamik. Bu buyüme oranı Çin'de olduğu gibi yüzde 10'lar seviyesine varabilir. Türkiye, Polonya ve Rusya, Avrupa'nın parlayan yıldızları" diye konuştu. Faizlerin yüksek olduğu ortamların büyemeyi engellediğini vurgulayan Mobius, büyümenin sürdürülebilir olması için faizlerin, enflasyonun ve reel faizlerin düşmesi gerektiğinin altını çizdi. YTL'nin değerli olmasının kendileri için bir endişe kaynağı olduğuna da değinen Mobius, şöyle konuştu: "Türk Lirası dolar ve Euro karşısında aşırı değerli. Faiz oranlarının da yüksek olması YTL'ye ABD Doları karşısında yüzde 5 oranında aşırı bir değerleme getiriyor." Mobius, ani bir değişikliğin kimse tarafından istenmediğini ancak yüzde 7'lik enflasyon rakamları ile yüzde 17'ler seviyesindeki faiz oranlarının yüksek olduğunu yineleyerek, önümüzdeki dönemde Merkez Bankası'nın faiz oranlarının düşmesine izin vereceğini ve YTL'nin biraz değer kaybedeceğini öngördü. Mobius, Türkiye'de güven arttıkça YTL'ye yatırımın da devam edeceğini bildirdi. Templeton'nın Türkiye Direktörü Carlos von Hardenberg de Türkiye'de sektörler içinde rekabet avantajı olan şirketlere baktıklarını belirterek, "Şirketlere teker teker baktık. Şimdi KOBİ'lere yöneldik. KOBİ'lerdeki fırsatları değerlendiriyoruz. Ayrıca yurt dışında yatırım yapan Türk şirketleri üzerinde duruyoruz. Ayrıca özel yatırım fonları ile de ilgileniyoruz" dedi. Türkiye'de son yıllarda piyasa reformlarının gerçekleştirilmesi ve AB'ye katılım konusunda büyük başarı gösterildiğini de vurgulayan Hardenberg, ancak cari açığın ise endişe verdiğini sözlerine ekledi. Citibank Bireysel Bankacılık Üst Yöneticisi Taner Ayhan da, bireysel yatırım ürünleri alanındaki stratejilerinin finansal hipermarket olmak ve müşterilere farklı risk özelliklerinde olabildiğince farklı yatırım alternatifleri sunmak olduğunu kaydetti. Franklin Templeton Investments fonları ile Avrupa, Amerika ile gelişmekte olan piyasaları kapsayan çeşitli fonlara yatırım yapmanın mümkün olacağını belirten Ayhan, Citibank'ın Türkiye'de yabancı fonlarda yüzde 80 ile lider olduğunu söyledi.
Haberin fotoğrafları