kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Halit Kıvanç, Pele'ye yıllar önce röportaj sırasında çekilen ve Pele, Metin Oktay ile kendisinin yer aldığı fotoğrafı hediye etti.

Hep 'ben' derseniz olmaz, 1.282 golü tek başıma atmadım

Brezilyalı efsane futbolcu Pele, Perakende Günleri'nde iş dünyasına seslendi. Pele, "Takımınıza güvenin, başarının tek anahtarı budur. Ben 1282 gol attım ama yalnız olsam hiçbirini atamazdım" dedi..
Brezilyalı efsane futbolcu Pele, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen Perakende Günleri'nin ikinci gününe damgasını vurdu. Perakende sektörü temsilcilerine, başarıyı sürekli kılmanın yollarını anlatan Pele, "İş insanlarıyla sporcular birbirine benzer. Her zaman takımınıza güvenmek ve disiplinli çalışmak zorundasınız. İyi partnerlerle çalışmak zorundasınız. Ve de hep ben diyemezsiniz. Ben bin 282 gol attım. Ama hiçbirini yalnız atamazdım" dedi.

FUTBOL ENDÜSTRİSİ
Günümüz futbolunu da değerlendiren Pele, futbolcuların, medyayla fazla ilişki ve çok para kazanmaları nedeniyle sadakatlerini kaybettiklerini belirterek, "Evet, biz de iyi paralar kazandık ama bizim 20 yılda kazanmaya çalıştığımızı şimdi 1 yılda kazanmaya çalışıyorlar. Kendi yaşamları da ellerinden alınıyor. Mesela, Fenerbahçe ile anlaşma imzalıyorlar. 'Fenerbahçe'yi çok seviyorum' diyorlar. Real Madrid'e gidiyorlar, aynı şeyi söylüyorlar. Bu, gelecek için endişe verici" diye konuştu. Pele, kendi veliahtı olarak kimi gördüğüne ilişkin soru üzerine, futbolun artık ekip işi olduğunu vurgulayarak, oyuncuların sporcu atlet gibi eğitildiğini, antrenörler tarafından çok becerikli, teknik oyuncuların belki istenmediğini, antrenörlerin takım oyunu arzuladığını ifade etti. Futbolun her zaman çok güzel bir spor ve dünyanın en güzel oyunu olacağını belirten Pele, "Yeni bir Pele ya da bir sonraki Pele'nin çıkması çok zor. Çünkü benim annem ve babam artık makineyi kapattı. Bence en son başarılı oyuncu belki 5 yıl öncesine göre Zidane idi. Ama son 5 yılda Ronaldinho, kesinlikle en iyi futbolcu" diye konuştu. Pele, "Futbolu yönetenler arasında şimdi neden Pele yok?" sorusu üzerine de, bu konuda pek çok teklif aldığını, antrenör olmasının, menajerlik yapılmasının istendiğini, Afrika'dan, Asya'dan ve Orta Amerika'dan pek çok takımdan davet geldiğini, ancak hayatı boyunca bir futbol oyuncusu olarak görev yaptığını anlattı. Pele, "Mükemmeliyetçi bir insanım. O yüzden o kadar süre futbol oynadıktan sonra diğer tarafa geçmek çok kolay gelmedi. Bugün insanların antrenörlere ya da teknik ekibe karşı çok fazla sabrı yok. Problem olduğunda ipi çekilen ilk kişi antrenör ya da teknik direktör oluyor" diye konuştu.

HAYAT, FUTBOLA BENZER
Brezilya'daki Pele Kampusu'nda 8-18 yaşındaki çocuklara eğitim verildiğini anlatan Pele şöyle devam etti: "Babam da profesyonel futbolcuydu. Küçük çocuklarla oynayıp onlarla dalga geçerken, beni yanına çağırarak 'Futbol, tanrının sana verdiği bir yetenek. Ama eğer okula gidersen, insanlara saygı gösterirsen mükemmel olursun' dedi. Ben de hep buna uymaya çalıştım." Pele, konuşmasını noktalarken, Türkçe söylemek istediği bir söz bulunduğunu belirterek, Türkçe olarak "Hayat fena halde futbola benzer" dedi. Pele'nin bu sözleri salondakiler tarafından uzun süre alkışlandı.
Haberin fotoğrafları