kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Londra'da yabancı sıkıştı, borsayı Turkcell'le iki günde alt üst etti!

Turkcell hissesinde opsiyonu olan bir yatırımcının opsiyonunu kapatmak için önce satıştaki tüm hisseleri alması ardından dün satması borsayı durgun günde salladı..
ABD piyasalarının Şükran Günü tatili nedeniyle kapalı olması ve dış piyasalarda son günlerde yaşanan gerilemenin yerini yükselişe bırakmasına karşın İMKB, Turkcell hisselerindeki sert değer kaybının etkisiyle yüzde 0.79 düşerek 52 bin 199 puandan kapandı. Önceki gün seans kapanışına 15 dakika kala yapılan alımlarla yüzde 14 yükselerek 13.7 YTL'ye çıkan Turkcell hisseleri borsayı da beraberinde taşımıştı. Edinilen bilgilere göre hisse de opsiyonu (hissenin belirli bir fiyata geldiğinde alım ya da satımı) olan bir Londra'dan işlem yapan yabancı bir yatırımcı hissenin satışta olan tüm hisselerini satın almak zorunda kaldı. Böylece hisse yükseldi. Ancak dün hissenin yükselmesinin ardından başka bir aracı kurumdan yapılan satışlar ile hisse yüzde 13.87 değer yitirerek 11.80 YTL'den kapandı. Bu kez hissenin değer kaybetmesiyle İstanbul Borsası da düştü. Borsacılar, opsiyon işlemi için hisse satın almak zorunda kalan kurumun büyük zarar ettiğini belirtiyor. Analistler, Turkcell'in endeks üzerindeki etkisinin % 8.72 olduğuna ve dolaşımdaki hisselerin az olması nedeniyle küçük işlemlerin etkisine dikkat çektiler.

IMF: PETROL ENFLASYONU ARTIRIR
Merkez Bankası gösterge dolar kurunu 1.19, euro kurunu 1.77 YTL, pariteyi de 1.48 olarak açıkladı. Gösterge faiz de yüzde 16.84'ten kapandı. Öte yandan IMF, varili 100 dolara yaklaşan ham petrol fiyatlarının, gelişmekte olan ülkelerdeki toplam enflasyonu yükselteceğini bildirdi. IMF tarafından yayınlanan analizde, gelişmekte olan ülkelerin, 2002 yılından buyana enerji maliyetlerinden olumsuz etkilenmedikleri, çünkü enerji fiyatlarının düşük seyrettiği kaydedildi. Analizde, yüksek petrol fiyatları nedeniyle, önümüzdeki aylarda, gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarının, enflasyonla mücadele konusunda daha kısıtlı bir manevra alanı bulabilecekleri, ücretler ve fiyatların artış gösterebileceği kaydedildi.