kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ertürk: "Siyaset medyaya karışmıyor"

Yeni Haber
TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, Türkiye'de sanıldığının aksine siyasetin medyaya müdahalesinden fazla söz edilemeyeceğini, ancak medyanın siyasetten medet ummasının söz konusu olduğunu söyledi.

Ahmet Ertürk, "Siyasetin Medyaya müdahalesinin minimum hatta hiç olmadığını söyleyebiliriz. Ancak bunun tersini söyleyemiyorum. Biz medyanın siyasetten medet umma girişimlerine maruz kaldık" dedi.

Ertürk, TMSF'ce devralınan bazı medya organlarının yönetici ve yazarlarına yönelik tasarruflar konusunda da "Biz bu işlere girerken, Türkiye'de bazı dokunulmaz kurumlar ve kişiler olduğunu gördük. Medyada da böyle kişiler varmış. Bunu bilseydik, bunlara dokunmazdık" diye konuştu.

"SABAH-ATV'YE İLGİ BEKLEDİĞİMİZİN ALTINDA"

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, Sabah-ATV satışı ihalesine 3 grubun başvurduğunu bildirerek, ihaleye ilginin beklentilerinin altında kaldığını vurguladı. Ertürk, "Benim için beklenmeyen bir durumdu, beklediğimin altında başvuru oldu" dedi.

Ahmet Ertürk, bir televizyon kanalında katıldığı canlı yayında, Sabah-ATV'nin satışıyla ilgili soruları yanıtladı. Ertürk, yeterlilik başvurularıyla ilgili olarak, "Yeterliliği o şirket adına veriyoruz. Bizim tabi bir takım kısıtlamalarımız var. O kısıtlamalarda kalmak kaydıyla her zaman konsorsiyum yeniden yapılabilir" dedi.

Ertürk, "İhaleye yapılan bu başvurular sizi tatmin etti mi?" sorusuna, "Başta özellikle yabancılardan başvuru vardı ama bu talebe dönüşmedi. Beklediğimin altında bir başvuru oldu" yanıtını verdi. Muhammen bedelin altında fiyat veren olursa ihalenin iptal olabileceğini ifade eden Ertürk, "Bizim beklentimizin altındaki fiyat bizi tatmin etmez" dedi.

ÜLKE BİZİ MEDYA PATRONU GÖRMEK İSTEMİYOR

Ertürk, ihalenin gerçekleşmesiyle ilgili bu konuda biraz aceleleri olduğunu söyleyerek, "Sanıyorum ki ülke de bizi medya patronu olarak görmek istemiyor. Onun için biz acele ediyoruz, yasal düzenlemeleri bekleyecek durumda değiliz. Başvuruları mevcut yasal düzenlemelerle de kabul edeceğiz" dedi.

"İhale sonrasında Sabah-ATV çalışanları tazminat alarak işten çıkma hakkına sahipler. İhaleye katılanların bu konuda tereddüdü oldu mu, buna karşı bir önlem aldınız mı?" sorusuna Ertürk, Şirketlerin özünü oluşturan asıl varlıkları bu paketle birlikte sattıklarını, kaydederek, "Bunların içinde çalışanlarda var. Çalışan çalıştıran ilişkisi belli şartlarda her iki taraf için sonlandırılabilir. Personelin bir kısmı ayrılabilir, ayrılmak isteyebilir, ya da devralanlar iş hadlerine son verebilirler. Büyük sermaye grupları burayı alacak. Dolayısıyla medya sektörünün geleceği parlak" dedi.
Ertürk, Borsadaki küçük yatırımcılara ilişkin soruya "O konuda ben konuya ilgi duyduğumuzu hep söyledim ama, açıkçası tabii zor bir konu. Çalışıyoruz, dikkate alıyoruz bu soruna eğiliyoruz. Ama bunun sonunda nasıl bir şey çıkacak bilmiyorum. Tek söyleyebileceğim bu sorunun üzerinde çalışıyoruz" dedi.

ÜÇ BAŞVURU

Sabah-atv ticari ve iktisadi bütünlüğünun satışına ilişkin önyeterlilik başvuru süresi sona erdi. İhale kapsamında üç grup önyeterlilik almak üzere başvuruda bulundu. Bunların Nurol-Carlyle Grubu, Çalık Grubu önderliğindeki Turkuaz konsorsiyumu ve RTL-İpek-Sancak Grubu'ndan oluşuyor. Nurol-Carlyle Grubu'nda Nurol Holding'in payı yüzde 75 düzeyinde bulunuyor.

5 Aralık'ta gerçekleştirilecek satışta Sabah, atv, Takvim, Yeni Asır, dergiler, dağıtım şirketi, reklam şirketi paket olarak yer alacak. İhalenin muhammen bedeli ise 1.1 milyar dolar olarak belirlenmişti.

ANKA