kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

ABD'den ihale alan ismi gizli Türkler

Yeni Haber
ABD'nin Irak ve Afganistan'da dağıttığı savaş ihalelerinden en çok kazanan 100 şirketin 31'inin yabancı olduğu ve bu 31 ihalenin 12'sinin Türk şirketleri tarafından alındığı ileri sürüldü.

Kamu Bütünlüğü Merkezi adlı kar amacı gütmeyen bir kuruluşun yaptırdığı araştırmaya göre ABD, yerel ve yabancı şirketlere toplam 25 milyar
doların üzerinde ihale dağıtırken, savaş ihalelerinde en büyük payı, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin 1995-2000 yılları arasında başkanı
olarak görev yaptığı Halliburton şirketi aldı.

Kamu Bütünlüğü Merkezi Başkanı Bill Buzenberg, ''savaş bağlantılı ihaleler ve onlara harcanan milyarlarca dolar giderek artarken, bu
meselelerin denetlenmesinde büyük bir gevşeklik görülüyor'' dedi.

Araştırmayı yürüten kuruluşa göre Amerikan yönetimi, bu ihaleleri, rekabet usulüne göre dağıtmıyor, bazı ihaleleri alan şirketlerin isimleri gizli tutuluyor.

Kamu Bütünlüğü Merkezi'ne göre, savaş ihalelerinden en çok kazanan şirketlerin başında gelen Halliburton ve ona bağlı bir şirket olan Kellogg, Brown and Root (KBR), 2004-2006 yılları arasında Amerikan yönetiminden 16 milyar dolar aldı.

Irak'ta, Amerikan Dışişleri Bakanlığı personeline güvenlik hizmeti sağlayan iki özel şirketten biri olan DynCorp International, savaş ihalelerinden en çok kazanan şirketler arasında 1,8 milyar dolar ile ikinci oldu. KBR'ın rakibi Washington Group International adlı inşaat ve mühendislik şirketi 1 milyar dolarla üçüncü sırada yer alırken, ABD Dışişleri Bakanlığı personelini korumakla görevli özel güvenlik şirketi Blackwater, 485 milyon dolarla 12'inci sırada yer aldı. Blackwater, çalışanlarının Iraklı sivillere ateş açarak ölümüne sebep olduğu ve Amerikan hükümetinden aşırı para aldığı suçlamalarıyla gündeme gelmişti.

Kamu Bütünlüğü Merkezi'nin raporuna göre, Amerikan hükümetinin dağıttığı savaş ihalelerinde 20,4 milyar dolarlık bir bölüm ise ''tanımlanmayan yabancı varlıklara'' verilmiş görülüyor.

Rapora göre, savaş ihalelerinden en çok kazanan 100 şirketin 31'ini yabancılar oluştururken, bunlardan 12'si Türk şirketlerine verildi. Bu çerçevede Amerikan hükümetinin Irak ve Afganistan'da dağıttığı ihaleler 2004 yılında sadece 11 milyar dolarken, 2005'te bu rakam 17 milyar dolara ve geçen yıl toplam 25 milyar dolara ulaştı.

AA