kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Zonguldak'tan sevindirici haber

Yeni Haber
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu- Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK-MAM) Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Sedat İnan, '''Zonguldak taşkömürü havzasında kömür varlığına bağlı olarak bulunan 300-600 milyar metreküp potansiyel gaz, ülkemizin 10-20 yıllık tüm doğal gaz ihtiyacını karşılayabilecek büyüklüktedir'' dedi.

Doç. Dr. İnan, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Demirel ve İş Geliştirme Birim Yöneticisi Dr. Sibel Sain Özdemir'le birlikte düzenlediği basın toplantısında, kömürden gaz elde etmek amacıyla başlattıkları projenin sürdürüldüğünü belirtti.

Enstitü olarak görevlerinin doğal afetler ve yeraltı zenginlikleri konusunda araştırmalar yapmak olduğunu ifade eden İnan, şunları söyledi:

''Petrol zengini olmayan ülkemizde petrol, doğal gaz ve kömür gazı araştırmalarının itina ile yürütülmesi gerekiyor. Enstitü olarak Güneydoğu Anadolu petrol bölgesi, Trakya petrol ve doğal gaz bölgesi ile Zonguldak taşkömürü havzasında detaylı araştırmalar yaptık. Zonguldak taşkömürü havzasında kömür varlığına bağlı olarak bulunan 300-600 milyar metreküp potansiyel gaz, ülkemizin 10-20 yıllık tüm doğal gaz ihtiyacını karşılayabilecek büyüklüktedir. Bu verilerin ardından Türkiye Taşkömürü Kurumu kömür gazı üretimi için ihaleye çıkmıştır ve Zonguldak bölgesinde gaz üretim sondajları açılmaya başlanmıştır.''

TAŞKÖMÜRÜNDEN SONRA LİNYİT

Türkiye'de sadece Zonguldak'ta bulunan taşkömüründeki kömür gazı üretimi projesinin ardından, linyit kömüründen de gaz üretmek amacıyla çalışma yürüttüklerini bildiren Doç. Dr. İnan, şöyle devam etti:

''Son yıllarda linyit kömüründe de gaz potansiyelinin olabileceğini değerlendirerek ülkemizde yaklaşık 10 milyar ton rezerv bulunduğunu ortaya çıkardık. İlk çalışma da, Soma havzasındaki yaklaşık 1 milyar tonluk linyit kömürünün içinden gaz çıkarabilmek amacıyla o bölgede yapılacak. Şu anda proje hazırlanarak TÜBİTAK'a sunuldu. Desteklenmesi halinde TPAO Genel Müdürlüğü, İstanbul Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, ODTÜ ve Amerika'dan Pennsylvania State Üniversitesi ile işbirliği halinde, ancak enstitümüzün yürütücülüğünde önemli bir proje başlatılmış olacak.''

''ABD 30 YILDIR KULLANIYOR''


Kömürden gaz üretiminin ABD'de 30 yıldır yapıldığını belirten İnan, şunları kaydetti:

''Jeolojik nedenlerden dolayı petrol zengini değiliz, ancak kömür kaynaklarımızdan elde edeceğimiz gaz ile bu eksikliğimizi giderebiliriz. Kömür gazı en az 500 metre derinlikteki kömürün içinden sondajla çekildiği için 'kömür gazı' olarak adlandırılıyor, ancak bildiğimiz doğal gazın kalitesi ile aynı. Yıllık 7.5 milyar dolar doğal gaz ithalatımız olduğunu düşünürsek kömür gazının önemi de ortaya çıkmış olur.

Sadece Zonguldak'taki taşkömürünün içinde 300-600 milyar tonluk kömür gazı potansiyelimizin bulunması önemli. Linyit kömürünün içindeki kömür gazını da eklersek önemli bir miktar olur.''

Kömür gazının çekilmesiyle, kömür ocaklarında meydana gelen grizu patlamalarının da önlenebileceğini kaydeden İnan, ''Çünkü grizuya neden olan patlama, kömürün içindeki gazdan kaynaklanmaktadır. Kömürün içindeki gazı sondajla çekip alırsanız grizu tehlikesi de kalmaz'' diye konuştu.

AA