kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Şahin Yenigün

1 yıl dayanırsa arkadaşları Van'a yatırım için gelecek

ŞAH TANYERİ
İstanbul'dan Van'a gelip çorap fabrikası kuran Yenigün, "Tekstilci 12 kişilik grubumuz var. 'Git, bir yıl dayanabilirsen biz de geleceğiz' dediler. 1 yıl da 10 yıl da dayanacağım" dedi..
VİMPA Çorap'ın sahibi Şahin Yenigün'ün OSB'deki fabrikasına gittiğimizde, ortalık alacakaranlıktı, çıktığımızda ise zifiri karanlık. Çevresindeki parseller boş. Hani derler ya, in cin top oynuyor. Yenigün bizi kapıda karşılıyor. Tesisi gezip sohbete başlıyoruz. İlk çorabı üreten Urartular'dan binlerce yıl sonra Van'da bu işi yapan ilk tesis olduklarını söylüyor. 1.5 milyon dolarlık bir yatırımla gerçekleştirilen tesiste, günde 6 bin 720 çift erkek, kadın, çocuk çorabı üretiliyor. Şahin Bey, inşaatçı bir aileden geliyor. 1986 yılından bu yana bulunduğu İstanbul'da, İsveçli bir firmanın lisansıyla makinelerin kirlerinin temizlenmesinde kullanılan sanayi deterjanı üretmektedir. Memleketi Van'da da yatırım yapmayı ister. Araştırır, bölgenin çorap ihtiyacını belirler. Bürokrasinin büyük kolaylığını görür. "Korktuğum olmadı. Hatta pazar için yardımcı oldular" diyor. Söz dönüp dolaşıyor, Van'da yatırımın Vanlılar tarafından bile zor olarak göründüğüne geliyor. Tekstilci 12 kişilik bir grupları bulunduğunu belirten Şahin Yenigün, "Gruptakilerin bazıları Vanlı. Git, 'Van'da bir yıl dayanabilirsen biz de geleceğiz' dediler. 1 yıl dayanmak zorundayız. 1 yıl da 10 yıl da dayanacağım. Bu bölgenin yatırıma ihtiyacı var. 47 kişi çalışıyor. Bir aile 8-10 nüfus. 500 kişiyi etkiliyor" diye konuştu.

VANLILAR DA GİYSİN
Yenigün'ün iki sıkıntısından biri Vanlılara yönelik. Vanlıların Van'da üretilene rağbet etmemesinden, başka illerde üretilen mala özentisinden yakınıyor. "En büyük müşterim İstanbul ama istiyorum ki Vanlılar da giysin" diyen Yenigün, kullandığı İran malı ipliği sınır ticareti kapsamında olmadığı için 90 kilometre ötedeki İran'dan direkt almak yerine İstanbul'dan almak zorunda kalmasından da şikâyetçi.