kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
İSO Başkanı Tanıl Küçük

'Yatırım komşuda var diye yapılmaz, izne bağlı olmalı'

SEÇKİN ÜREY HATAY
Yatırımlarda plansızlık yaşandığını söyleyen İSO Başkanı Küçük, "Türkiye'de artık Batı'daki gibi bazı sektörlerde yatırımın izne bağlı olduğu döneme geçilmeli" dedi..
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, bazı sektörlerde yatırımların devlet iznine bağlanması gerektiğini söyledi. İSO Meclis ve Yönetim Kurulu üyelerinin geçtiğimiz haftasonu Kahramanmaraş, Osmaniye ve Hatay'a ziyaretlerini değerlendiren Küçük, bazı yanlış yatırımlar yapıldığının görüldüğünü ve üretimin sürdürülebilir olması için hükümet kadar sanayiciye de iş düştüğünü söyledi.

'AKSİYON İSTİYORUZ'
Küçük "Kahramanmaraş'ta iplik fabrikaları zor durumda, bazıları üretime ara vermiş. Buna karşın bu kente 1.5 saat uzaklıktaki Osmaniye'ye çok sayıda iplik fabrikası yatırımı yapılıyor" dedi. Maraş'ın başına gelen plansızlığın Osmaniye'de de yaşanabileceğine dikkat çeken Küçük "Bizim ülkemizde 'komşuda var ben de yapayım' mantığı var. Bu plansızlıkta sanayicinin de suçu var ama ülkede bir sanayi envanteri olması gerekiyor. Türkiye'de artık Batı'daki gibi bazı sektörlerde yatırımların izne bağlı olduğu döneme geçme zarureti doğmuştur" diye konuştu. Anadolu'ya yapılan gezilerin kendi görüşlerini test etme ve doğruluğunu yeniden görme şansı yarattığını belirten Küçük, "Biz hükümetten sektörel ve bölgesel teşvik uygulaması istiyoruz. Teşvik bitince de üretim sürmeli ve rekabet devam etmeli, maalesef bu konuda eksiklik var" dedi. Dünya ile rekabet için sektörel ve bölgesel teşviklerin bir an önce devreye sokulması gerektiği üzerinde duran Küçük, devlet ve sanayi odalarındaki uzman kadroların bir araya gelerek hep birlikte yatırım planlamasını ve dağıtılacak sektörel teşvikleri belirlemesi gerektiğini kaydetti. Sanayicinin liranın aşırı değerlenmesi karşısında artan girdi maliyetleriyle zor günler yaşadığının aktaran İSO Başkanı, sürekli ertelenen mikro reformlara milyonlarca kişinin işinden olmadan bir an önce başlanılması gerektiğini söyledi. "Biz hâlâ sanayicinin sesinin dinleneceğinden ve aksiyona yönelik bir eylem planına geçileceğinden umutluyuz. Önümüzdeki hafta yapılacak İSO Meclis Toplantısı'nda Başbakan Yardımcımız Nazım Ekren'e de anlatacağız" diyen Küçük, sözlerini şöyle sürdürdü:

MALİYETLER ARTACAK
"Vergi reformunun artık uzatılmadan çıkarılması gerekiyor. Yapısal reformların en geç 2007 Ocak ayına kadar çıkartılacağına dair bize sözler verilmişti. İstihdamın üzerindeki yükün 5 puan azaltılacağı söylenmişti. Ama maalesef azalmak bir yana elektriğe zam söylentileriyle girdi maliyetleri daha da artırılmak isteniyor. Verginin tabana yayılması mümkün olmadıkça Türkiye'nin sürdürülebilir büyümeye geçmesi mümkün değildir."