kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
UFUK SANDIK

Uzaya giden Ruslara oto üretimini öğretiyoruz

İtalyan Maserati'nin yeni modeli Granturismo için düzenlenen gecede Koç Holding CEO'su Bülent Bulgurlu ve Tofaş CEO'su Ali Pandır ile karşılaştım. Türkiye'nin hem otomobil üretiminin hem de ihracatının yüzde 45'ini gerçekleştiren Koç Holding CEO'su Bulgurlu, Fiat'ın dünyadaki üç üretim üssünden biri olan Tofaş'ın CEO'su Pandır'la bir araya gelince konu elbette otomotiv ağırlıklı oldu. Türk otomotiv sektörünün kısa tarihinde yaşanan başarıları, sektörün üretim ve ihracatta nasıl Türkiye'nin lokomotifi haline geldiğini konuştuk . Sonuçta Türk otomotivine yön veren bir grubun üst düzey yöneticileri ile otomotivin Türkiye'nin geleceğinde önemli roller oynayacağı konusunda aynı görüşleri paylaştığımız ortaya çıktı.
Ancak Ali Pandır'ın söylediği sözler Türk otomotiv sektörünün bugün geldiği noktayı anlatması açısından çok çarpıcıydı. Pandır, Fiat Auto ve Rus Severstal Auto ile Tofaş'ın Türkiye'de ürettiği Fiat Palio ve Albea modellerinin Rusya'da üretilmesine yönelik olarak montaj hattı kurulması konusunda yapılan anlaşmayı hatırlattı. Severstal Auto'nun Kazan yakınlarındaki Neaberejniye Chelni fabrikasında Palio ve Albea modellerinin üretiminin başladığını, bu montaj hattını Türk mühendislerin kurduğunu ve parçaların Tofaş'tan gideceğini söyledi.
Pandır'ın, " Ruslar uzaya gittiler ama biz onlara otomobil üretmeyi öğretiyoruz. Bizim gibi otomobil üretmeyi öğrenmeleri daha uzun yıllar alır" sözleri ise çok anlamlıydı.
Yaklaşık 40 yıl önce İtalyanların kurduğu montaj hattıyla üretime başlayan Tofaş, bugün yurtdışında montaj hattı kurabilecek tecrübeye sahip. Hatta uzaya ilk insanı gönderen teknolojiye sahip bir ülkeye otomobil üretmeyi öğretiyor . Bu gurur duyulacak bir başarı.