kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
OKAN MÜDERRİSOĞLU

GAP'ın tuzu çıkmadı

GAP, Türkiye'nin gözbebeği projesi. 32 milyar dolar bütçeli projeye şimdiye kadar kamu kaynaklarından 18.3 milyar dolar akıtıldı, yüzde 60'ı tamamlandı. GAP deyince, vahşi sulama nedeniyle tuzlanma görülen topraklar hatırlanıyor.
Geçtiğimiz hafta Kalkınma Platformu Toplantısı için Siirt'te idik. GAP İdaresi Başkanı Muammer Yaşar Özgül, herkesin yüreğini ferahlattı. "Atatürk Barajı'nın suları Harran Ovası'na 1994'te geldi. Ovadaki 3.400 hektar alanda tuzlanma oldu. Ama bu olay, Atatürk Barajı suyu gelmeden önce başladı. Çünkü daha çok yer altı suyu kullanıldı. Ne yapılması gerekiyordu? Drenaj çalışması... 30 bin hektarda etüt yapıldı. 8.750 hektar alanda drenaj çalışması tamamlandı. Buna tuzlanma olan 3.400 hektarlık alan da dahil. Tuzlanma meydana gelen alanda şu anda tuzlanma yok. Oradaki tuzlanma bitmiştir" dedi. Özgül, "GAP Rekabet Dosyası"nı da açtı. Bölgedeki çalışmalarda üç sektör ön plana çıktı:
"Organik giysi, yenilenebilir enerji, tarım." Organik giysi sektörünün 15 milyar dolar büyüklüğe erişmesi öngörülüyor. Üstelik dünyada, organik giysi üzerine odaklanan, markalaşan bölge yok. Hedef, uluslararası sermayeyi bölgeye çekip organik giyside, organik tarımda üs olmak. Dünyada, organik giysi denilince artık akla GAP gelecek.