kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Maliye gişesiyiz, hızımızı kesmeyin'

ESEN EVRAN
AMPD, Sanayi Bakanlığı'na bir raporla bilgi verdi: Organize perakendeden 5 yılda 47.3 milyar YTL KDV geliri elde edildi AMPD Başkan Yardımcısı Topaloğlu, "Biz Maliye'nin gişesiyiz, sayımız ne kadar artarsa kasa da o kadar dolacaktır" dedi..
Büyük mağazaların kuruluş ve faaliyet esaslarını belirlemek üzere 59'uncu hükümet döneminde hazırlanan yasa taslağı kadük olunca, yeni hükümet döneminde konu tekrar gündeme geldi. Geçtiğimiz günlerde, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) tarafından hazırlanan alternatif yasa taslağının bakanlığa ulaşmasının ardından, Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) de, bir rapor hazırladı. AMPD tarafından hazırlanan raporda, organize perakendenin son 5 yılda devlete Katma Değer Vergisi (KDV) olarak 47.3 milyar YTL ödediği, istihdam nedeniyle ödemelerin ise 5.7 milyar YTL olduğu ortaya kondu. Türkiye'nin, 2002-2006 döneminde 5 yılda elde ettiği KDV gelirinin 67.1 milyar YTL olduğu dikkate alındığında, organize perakende sektörü yoluyla elde edilen gelirin, toplam KDV gelirinin yüzde 70.5'ine ulaştığı da vurgulandı. AMPD Başkan Yardımcısı Servet Topaloğlu, "Vergi gelirleri de gösteriyor. Bizler devletin gişeleriyiz. Sayımız ne kadar artarsa Maliye'nin kasası da o kadar dolar" dedi.

'KİMSE YOK OLSUN İSTEMEYİZ'
AMPD Başkanı Nuşin Oral da, dernek olarak bakanlıkla olumlu bir iletişim noktası yakalandığını, bazı bulguların paylaşıldığını ancak daha detaylı verilerle yeniden biraraya gelineceğini belirterek, "Hiç kimse küçükler yok olsun istemiyor. Ama bir yasayla henüz gelişmekte olan organize perakende sektörünü yavaşlatmak yerine küçükleri daha rekabetçi kılmanın yollarını aramak lazım. Henüz organize perakendede monopol bir yapı yok, dolayısıyla önlem almayı gerektiren bir yapılanma da yok" dedi.

'BİZDE HİÇBİR ZAMAN KAÇAK OLMAZ'
AMPD Başkan Yardımcısı Servet Topaloğlu da, dernek olarak vergi gelirleri, istihdam oranları ve yatırım tutarlarını çıkararak Sanayi Bakanlığı'na sunduklarını belirtti. Topaloğlu, şunları söyledi: "Biz aslında burada şu mesajı veriyoruz. Biz organize perakendeciler Maliye Bakanlığı'nın gişeleriyiz. Kasalarımızın kaçarı yok. Merkez ofislerimizin de yok. Bir ofis kirası 5 bin dolarsa, bin dolar gösterilemez. Binlerce mağaza kontratı var, hepsi yasal yollarla vergi verir. Şimdi bizim sayımız ne kadar artarsa devletin kasası da o kadar dolar." Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, büyük mağazalarla ilgili düzenlemeleri, esnaf, alışveriş merkezleri, market yöneticileri ve tüketici dernekleriyle masaya oturarak 'uzlaşma' yoluyla son noktayı koyacak. Konuyla ilgili taraflar Ocak 2008'de bir araya gelecek ve görüşler alınacak.