kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MB Başkanı Durmuş Yılmaz

Dalgaya ve zamlara aldırmadı, faizi yarım puan indirdi

Enerji fiyatları ve gıdadaki artışa ve dış risklere karşın "Enflasyon düşüş eğilimini sürdürecek" diyen Merkez Bankası faizi yarım puanlık indirimle % 16.25'e çekti..
Merkez Bankası 'Türkiye dünyanın en yüksek reel faizi ödüyor' tartışmalarının gölgesinde dün kritik bir faiz kararı aldı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), borçlanma faizini 0.50 puan düşürülerek, yüzde 16.75'ten, yüzde 16.25'e indirdi. Merkez Bankası'nın son iki ay içinde gerçekleştirdiği 1.25 puanlık indirimlere rağmen Türkiye, yüzde 16.25 oranıyla gecelik faizde rekortmenliğini sürdürüyor. Gecelik faiz oranında Türkiye'yi yüzde 14.25'le İzlanda, yüzde 11.25'le Brezilya, yüzde 10.5'le Güney Afrika izliyor. Dünkü toplantının ardından yapılan açıklamada, kısa dönemde, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki ayarlamalar yıllık enflasyondaki düşüşü geciktirebileceğini söyledi. PPK açıklamasında, "Özel kesim yatırım ve tüketim talebinde toparlanma görülürken dış talebin büyümeye katkısı azalmakta ve toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüş sürecine verdiği destek sürmektedir. Nitekim son dönemde gıda dışı enflasyon olumlu seyrini sürdürmüştür. Kısa dönemde, yönetilen/ yönlendirilen fiyatlardaki ayarlamalar yıllık enflasyondaki düşüşü geciktirebilecektir. Orta vadede ise enerji ve gıda fiyatlarına ilişkin risklere rağmen güçlü parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkileriyle enflasyonun aşağı yönlü eğilimini devam ettirmesi beklenmektedir" denildi.

DOLAR 1.17 YTL'YE GERİLEDİ
Kurulun, Ekim Enflasyon Raporu'ndaki para politikası duruşunu koruduğu, faiz indirimlerinin temkinli ve ölçülü tutulduğu bu çerçevede enflasyonun orta vadeli hedefe yakın gerçekleşme olasılığının yüksek olduğu değerlendirmesinde bulunduğu belirtilen açıklamada şu bilgiler yer aldı: "Bununla birlikte gıda ve enerji fiyatlarındaki artışların genel fiyatlama davranışlarına yansımaları yakından izlenecektir. Bundan sonraki olası faiz indiriminin zamanlaması ve miktarı küresel piyasalardaki gelişmelere, dış talebe, kamu harcamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diğer değişkenlere bağlı olarak belirlenecektir. Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Kurul'un geleceğe yönelik duruşunu gözden geçirmesine neden olacağı önemle vurgulanmalıdır." Bu arada ABD enflasyon rakamlarının düşük gelmesi ve faiz indireceğine yönelik güçlü beklentiler doları bir kez daha 1.17 YTL seviyesine taşıdı. Dış borsalardaki olumlu havayla İstanbul Menkul Kıymetler Borsası da (İMKB) yüzde 1.73 yükseldi. Borsa günü 55 bin 664 puandan kapattı.
Haberin fotoğrafları