kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dünya Türkiye'yi tartışıyor

Yeni Haber
Sekiz askerin serbest bırakılması ve Washington'daki Erdoğan-Bush görüşmesi, tüm dünyanın gündeminde. Yabancı medya, "Diplomatik ve askeri kriz hafifledi", "Diplomasi meyve vermeye başladı", "Bush yönetiminin eli güçlendirildi" gibi yorumlar yaptı.

FT: "DİPLOMATİK VE ASKERİ KRİZ HAFİFLEDİ"


Ekonomi gazetesi Financial Times, askerlerin serbest kalması için "PKK saldırılarına ilişkin diplomatik ve askeri krizin hafiflediğinin işareti" diye yazdı. Ancak gazete, bu gelişmenin, Türkiye içinde sınır ötesi yönündeki baskılara son vermeyeceği görüşlerine de yer verdi.

TELEGRAPH: "DİPLOMATİK ÇABALAR ABD'DE EN ÜST SEVİYEYE ULAŞACAK"

İngiliz The Daily Telegraph, geçen ay kaçırılan askerlerin Türkiye'nin Kuzey Irak'a yönelik sınır ötesi operasyon girişimini tetiklediğini belirterek "Operasyonu engellemeye yönelik diplomatik çabalar Washington'da görüşmede en üst seviyeye ulaşıyor" diye yazdı. Gazete, PKK sorununun İstanbul'daki Irak'a komşu ülkeler toplantısını rayından çıkartmadığına dikkat çekti.

NYT: BUSH YÖNETİMİNİN ELİ GÜÇLENDİRİLDİ

New York Times, askerlerin serbest bırakılmasının Türk yetkililerinin "derin öfkesi"ni yatıştırmaya yetmesi beklenmediğini belirterek "Ancak serbest kalmalarının Bush Yönetimi yetkililerinin Türkiye'yi sınır ötesinden vazgeçirmek için elini güçlendireceği" yorumunu yaptı.

BBC "DİPLOMASİ MEYVE VERMEYE BAŞLADI"

İngiliz BBC ise, Türk askerlerinin serbest bırakılması Erdoğan-Bush görüşmesi için iyi bir başlangıç oluşturduğunu belirterek "diplomasi meyvelerini vermeye başladı" dedi.Bu gelişmede de ABD'nin etkisinin hissedildiğini belirten BBC, "Ancak özgürce operasyon yapabileceği de kuşkulu. Türkiye, askerlerine yönelik saldırıları diplomatik avantaj olarak kullandı" yorumunu yaptı.

GUARDIAN: "RİCE'NİN DİPLOMATİK ÇABASININ İLK SOMUT SONUCU"

Askerlerin sınır ötesi saldırısının önlenmesi için serbest bırakıldığı görüşünü dile getiren The Guardian da, bu gelişmeyi ABD Dışişleri Bakanı Rice'nin "diplomatik çabasının ilk somut sonucu" olarak nitelendirdi.

EL PAİS: "PKK, GERİLİMİ DÜŞÜRME JESTİNİ YAPTI"

İspanyol El Pais de, Bush-Erdoğan görüşmesi öncesi "PKK'nın gerilimi düşürme jesti yaptığı" yorumunu yaptı. Gazete "PKK'nın jesti, Türkiye ile Irak arasında gerginliği azaltabilir" diye yazdı.

THE TIMES: "ANKARA YANINDA OLMA İSTEĞİ"

İngiltere'nin büyük gazetelerinden The Times, Irak'lı Kürt yetkililerin, askerlerin bırakılmasının, PKK'ya karşı mücadelede Türkiye'nin yanında olma isteklerini gösterdiğini yazdı. Gazete, PKK'nın ise, askerlerin bırakılmasının Ankara ile barışçıl bir şekilde çözme isteğini yansıttığını söylediğine de dikkat çekti.

LE MONDE: "SALDIRI VE KAÇIRILIŞ BÜYÜK ÖFKE YARATMIŞTI"

Fransız Le Monde gazetesi ise, sekiz askerin serbest bırakıldığını duyurken İstanbul'daki konferansın ilk meyvelerini verdiğini belirterek 12 askerin de şehit olduğu saldırının Türkiye'de bir öfke dalgasını yarattığını anımsattı.

(ANKA)