kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Marmara Çevre Platformu’nun Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlediği mitinge çok sayıda kişi katıldı.

Altına hayır

Çanakkale'de 40 sivil toplum kuruluşunun düzenlediği mitingde, Kaz Dağı'nın 37 noktasında 11 firmanın yürüttüğü altın arama çalışmaları protesto edildi..
İstanbul, Tekirdağ, Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Edirne'deki 40 sivil toplum örgütünün oluşturduğu MARÇEP (Marmara Çevre Platformu) 28'inci Bölge Toplantısı sonrasında Cumhuriyet Meydanı'nda "Kaz Dağı'nda Altın Aramaya Hayır'' mitingi düzenlendi. MARÇEP Dönem Sözcüsü Didem Yılmaz, mitingde yaptığı konuşmada, dünyadaki en önemli ekolojik bölgeden biri olan Kaz Dağı'nın Alpler'den sonra dünyanın en fazla oksijen üreten ikinci bölgesi olduğunu hatırlatarak, "Yöre orman, orman altı bitki örtüsü ve sahip olduğu endemik türleriyle çok zengindir, kıskançlıkla korunması gereken bir bölgedir. Bu bölgenin 37 noktasında 11 firma tarafından yürütülen altın arama faaliyetleri, bu ender güzellik ve zenginlik abidesini yıkmaya yönelik bir saldırı niteliğindedir. Altın işletmelerince kullanılan siyanür, bölgedeki tarihsel ve kültürel mirası doğayla birlikte yok edeceği gibi ileriye dönük olarak onarılamaz zararlar verecektir'' dedi.

'SİYANÜR DOĞAYI ZEHİRLER'
İzmir Selçuk'tan gelen ve boynuna mandalina, zeytin ve üzüm asarak Kaz Dağı'nda altın arama çalışmalarını protesto eden Çevre Doğa ve Kültür Derneği (ESEFÇET) Başkanı Tekin Karadağı ise meyve yetiştirdiğini belirterek, altın madeni çıkarılması amacıyla kullanılan siyanürün doğal yaşamı ve tüm meyve ve sebzeleri zehirlediğini söyledi. Cumhuriyet Meydanı'ndan İskele'ye doğru yürüyen topluluk, daha sonra dağıldı. AA