kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Askeri müdahalenin çözüm olmadığını söyleyen Abevi, sınırlı hava operasyonunun da farklı olmadığını söyledi ve "Türkiye kendi topraklarındakileri daha temizlemedi" dedi.

Labid Abevi: PKK'yı dağa hapsedelim

Ceren AKDAĞ HABER-MERKEZİ
"PKK sorunu, izole edilerek çözülür" diyen Irak Başbakan vekili Abevi, Türkiye'yle yapılan görüşmelerin detaylarını SABAH'a anlattı..
İstanbul'da yapılan "Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı" için Türkiye'ye gelen Irak Başbakan vekili Labid Abevi, son dönemde Türkiye ile yapılan görüşmelerde neler konuşulduğunu SABAH'a anlattı. "Sınırlarımıza kimsenin gelmesine müsaade etmeyiz" diyen Abevi, sınırlı hava operasyonunun da farklı olmadığını söyledi. "Türkiye kendi topraklarındakileri daha temizlemedi" diyen ve askeri müdahalenin çözüm olmadığını savunan Abevi, Türkiye ile yapılan görüşmelerde neler konuştuklarını ve Irak'ın Türkiye'ye ne önerdiğini şöyle sıraladı:

* Dağdaki teröriste lojistik desteği engelleyelim.

* Kampların şehirle bağlantılarını keselim. Dağda hapis kalsınlar.

* Hareket etmelerini engelleyip, PKK'yı izole edelim.

* Ortak çalışma yapalım. Siz tek başınıza topraklarımıza girmeyin. İstediğiniz PKK'lıları yakalarsak size iade edelim, yargılayın.

* Kürt Bölgesi içindeki ve sınırdaki kontrol noktalarını çoğaltalım.

* PKK liderlerine ulaşabilecek kişileri araya sokarak onların nerede olduklarını bulmaya çalışalım. İstihbarat verelim.

KAÇIRILAN ASKERLER
Abevi, PKK'nın elindeki 8 Türk askerinin güvenlikte olması için çalıştıklarını ve onlara ulaşabilecek kişilerle temasta olduklarını da belirtirken, "Çok kısa zamanda özgür ve iyi oldukları haberini alacaksınız" diye konuştu. Türk hükümetinin açıkladığı Irak'a karşı uygulanması öngörülen kısıtlama maddelerini değerlendiren Abevi, şöyle dedi: "Her türlü hareket iki ülke arasındaki gerilimi artıracaktır. Türklerin, tansiyonu düşürmek için adım atmalarını beklerdik. Bu adımlar iyi karşılanmadı." Irak heyetinde bulunan diğer yetkililer de Bağdat'tan gelen uçaklarda bile sorun yaşadıklarını ve uçuşların durduğunu belirterek, Türkiye'nin yaptırımlarının PKK'yı değil Irak'ı etkilediğini söylediler.