kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İdrardaki yanma menopozda artar mı?

Dr. Metin Okucu
02.11.2007
İdrarımı yaparken yanma hissi duyuyorum. Bu çok sık tekrarlanıyor. Bir süre antibiyotik kullandım ve rahatladım. Menopozda acım artar mı? Zehra B. Tekirdağ

İdrar yaparken yanma kadınlarda en sık rastladığımız şikayetlerden biridir. Bu genellikle bir idrar yolları iltihabının belirtisidir. Bazen idrar torbasından da kaynaklanabilir, iltihap olmadan da ortaya çıkabilir. Bazı ilaçlar, mesela kanser tedavisinde kullanılanlar idrar torbasını tahriş edebilir. Yumurtalık kistleri veya idrar yollarındaki taşlar da baskı yaparak idrar yaparken ağrı oluşmasına neden olabilir. Kadın organlarındaki tahriş veya iltihaplar da yanma ve ağrı yapar. Bazı sabunlar, tuvalet kağıtları veya doğum kontrol yöntemlerinde kullanılan birtakım maddeler de aşırı duyarlı yapılarda yanmalara neden olabilir. Bu tip bir şikayetiniz varsa öncelikle doktorunuzu sorgulayın. Gideceğiniz iç hastalıkları, kadın doğum veya bevliye uzmanına şikayetlerinizi ve süresini anlatın. Çocuklukta da idrar yolları sorunları yaşadıysanız belirtin. Şeker hastalığı gibi eşlik eden hastalıklarınız varsa söyleyin. Hamileyseniz veya olma ihtimaliniz varsa belirtin. Ameliyat olduysanız hatırlatın.

MUTLAKA TEST YAPTIRIN
Sıra test aşamasına geldiğinde ne tür testlerin yapılacağı önemlidir. Doktorunuz genellikle sorunun nereden kaynaklandığını sizi dinledikten ve muayene ettikten sonra kolayca söyleyecektir. Tam idrar tahlili de iltihap türünü gösterir. Hastanede alınacak tek bir örnek yeterli olacaktır. Cinsel organlarınızla ilgili bir şüphe olursa bu bölgeden sürüntü örneği alınması gerekir. Mantar gibi nedenler böylece anlaşılır. Tedavi aşamasında sağlıklı bir erkek veya hamile olmayan bir kadın için birkaç günlük antibiyotik tedavisi yeterli olacaktır. Ateş ve böğür ağrısı gibi şikayetler olursa bunları söylemeyi unutmayın. Bu, böbreklerin iltihaplandığını işaret edebilir. Ayrıca ilaçları tarif edildiği gibi kullanmaya özen gösterin.

TEKRARLIYORSA DİKKAT!
Eğer şikayetler tekrarlarsa ne yapmalı? Kadınlarda bu hastalık çok sık tekrarlayabilir. Gün boyunca bol sıvı almak işe yarayabilir. Eğer cinsel ilişki sonrası şikayetler çıkıyorsa, ilişkiden hemen sonra idrar yaparak riski azaltın. Vajinanın kendi ortamındaki değişikliklerden dolayı da iltihap olabilir. Vajina yıkama sıvıları, spermisidler veya bazı antibiyotikler vajina ortamını değiştirebilir. Bunları kullanmamak işe yarayacaktır. Menopozda da iltihaplar sıklaşır. Hormon tedavileri faydalıdır ancak mutlaka doktora danışılmalıdır. Eğer yılda 3 veya daha fazla sayıda idrar yolları iltihabı geçirirseniz doktorunuz size bir koruyucu antibiyotik uygulaması verebilir. Hergün alınan, tek ve düşük doz bir antibiyotik etkili olacaktır. Eğer hissettiğiniz yanmalara cinsel ilişki neden oluyorsa, hemen ilişki sonrası ilaç tedavisi de uygulanabilir.