kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Seferberlik yaşı 60'a çıkıyor

ANKARA
Milli Savunma Komisyonu dün yaptığı toplantıda askerler ile ilgili 6 yasayı jet hızı ile görüşüp kabul etti. Yasalardan bazıları şu düzenlemeleri içeriyor:

* Askerlik Listelerinde Olmayanlar: Askerlik çağına girdiği halde, ilan edilen listelerde ismi bulunmayan, kimlik bilgileri yanlış olanlara verilen bin kuruşluk ceza 20 YTL'ye çıkacak. Askerlik kütüğündü hiç kaydı olmayanlar ise 30 YTL ödeyecek.

* Seferberlik Yaşı Yükseliyor: TSK'nın seferi kadrosunu yüzde 100 düzeyine çıkarmak için hazırlanan yasa da kabul edildi. Buna, seferberlik muafiyet yaş sınırı asteğmen, teğmen ve üsteğmenlerde 41'den 60, yüzbaşılarda 46'dan 60, binbaşılarda 52'den 60'a, yarbaylarda 55'den 60'a yükseltildi.

* Hava Değişimi: Kendini askerliğe elverişsiz hale getirmek isteyenlerin yatarak gördüğü tedaviler, ya da hava değişimindeki süreler askerlikten sayılmayacak.

* Üniversitelilere Erteleme: 4 yıllık bir fakülte ya da yüksekokulu bitirenler mezuniyetten sonra 2 yıl, yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar bir yıl askerliklerini erteletebilecek. Mevcut yasada bu süreler 8 ile 15 ay arasında değişiyordu.