kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Zekâsı ve esprileriyle siyasete farklılık getirdi

Şenol ATEŞ ANKARA
Prof. Erdal İnönü ısrarlar üzerine solu toparlamak için sosyal demokratların başına geçti. Ancak siyaseti hiç sevmedi. Ve geldiği gibi ansızın siyaseti bırakıp alçakgönüllü dünyasına geri döndü..
Türkiye siyasetinde renkli üslubu ve alçakgönüllü tavırlarıyla, sadece halkın değil, rakiplerinin bile sevgi ve saygısını kazanan Erdal İnönü artık yok... Türk halkı onu, 12 Eylül'den sonra tanıdı. Askeri rejim, demokrasiye geçerken sözünden çıkmayacak bir sol parti istiyordu. Dağılan solu toparlayacak ve askerlerden de veto yemeyecek yeni bir isim gerekiyordu. Akıllara 'Paşa'nın oğlu' geldi. Ancak tek bir sorun vardı: O bunu istemiyordu. Sonunda baskılara dayanamadı, eşi Sevinç İnönü'nün muhalefetine rağmen, doğum gününde, 6 Haziran 1983 günü yeni bir sol partinin bayrağını açtı. Yıllar sonra yine kendi eliyle kapatacağı SODEP'i kurdu. Atatürk'ün yakın arkadaşı, Milli Şef, Türkiye Cumhuriyetinin ilk başbakanı, ikinci cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün oğluydu. Ama, kendini bilime adamış bir isim olarak halk onu yakından tanımıyordu.

SİYASETİ ZORLA YAPTI
Askerler O'nu da veto etti, milletvekili seçilmesini engelledi. Buna rağmen zorla girdiği siyaseti bırakmadı, tam tersine kendini solu birleştirmeye adadı. Şimdi kendisi gibi rahmetli olan Halkçı Parti lideri Aydın Güven Gürkan'la baş başa verdi, her ikisi de partilerini kapatıp SHP'yi kurdular. İnönü, Sosyalist Enternasyonel'e üye yaptığı partisinin liderliğini 1993 yılına kadar sürdürdü. 1991 genel seçimlerinden sonra hiç tereddüt etmeden DYP ile koalisyon hükümetini kurdu. Ancak, koalisyon ortağı Süleyman Demirel Çankaya'ya Köşkü'ne çıkmaya karar verince, o da Türk siyasetinin alışkın olmadığı bir şekilde sürpriz yaptı. Genel başkanlıktan da hükümetteki görevinden de ayrıldı. İnönü, düzgün ve dürüst kişiliğinin yanı sıra açık sözlülüğü ile de tanındı. Sürekli halkı coşturamadığı için eleştirildi. Ama o, özellikle yerel seçimlerde Özal'a karşı büyük başarı elde etmiş, ANAP'ın iktidardan uzaklaşmasının yolunu açmıştı.

ASLAN SOSYAL DEMOKRAT
Meydanlara "Aslan sosyal demokratlar" diye hitap eden İnönü, 90'lardaki teröre karşı, belki de en çok eleştirildiği kritik kararı aldı. 1991 seçimlerinde Halkın Emek Partisi ( HEP) ile ittifak yaparak Leyla Zana ve arkadaşlarının TBMM'ye girmesini sağladı. Bu SHP içinde de büyük çatlağa yol açtı. Baykal ve arkadaşları bayrak açıp CHP'yi kurarken parlamentoya taşıdığı isimler de HEP'e döndü.