kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Erdoğan:Herhangi bir yaptırım şu anda yok

Yeni Haber
Başbakan Erdoğan, Türk hava sahasının Kuzey Irak'a kapatılmasına dair henüz bir karar alınmadığını söyledi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Kuzey Irak'taki PKK varlığına karşı bu bölgeye karşı uygulamayı planladığı yaptırımlar kapsamında bölgeye yapılan uçuşlar için hava sahasını kapatmadığını söyledi.

Erdoğan, Karayolları Genel Müdürlüğünde düzenlenen "Türkiye Anayasasını Arıyor" başlık sempozyumdan çıkarken gazetecilerin sorusu üzerine, "Hava sahasının kapatılmasını sizden duyuyorum. Böyle bir karar yok" dedi.

Erdoğan ayrıca Kuzey Irak'a yönelik şu anda uygulamaya konulmuş herhangi bir yaptırım olup olmadığına dair bir soruya ise "Şu anda yok" yanıtını verdi.

NTV televizyonu PKK'nın Türkiye'ye yönelik saldırılarının ardından Kuzey Irak'a yönelik yaptırımlar kapsamında, bu bölgeye uçuşlarda Türkiye'nin hava koridorunun kapatıldığını bildirmişti.


Erdoğan, "Takvim ne zaman açıklanacak" sorusuna karşılık "Takvim açıklanacak, MYK'nın gündemi, gerekli süreç, gerek ABD ziyaretimiz gerek parti içi çalışmalar sonucunda" şeklinde konuştu

Başbakan Erdoğan, "Alınacak önlemler sadece Barzani'ye mi yönelik olarak mı yoksa Irak yönetimi ile ABD'yi de kapsayacak mı" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Temel, asli hedefimiz terör örgütüne yöneliktir. Tamamıyla PKK'nın oradaki kamplarına, konuşlandığı yerlere yöneliktir. Ama şunu da uluslararası hukukun bir gereği olarak ifade etmek durumundayım. Terör örgütüne yataklık eden, terör örgütüne bu noktada destek verenler şüphesiz ki onlarla birlikte değerlendirilirler. Onlara yönelik olarak da bazı yaptırımlarımız olacaktır çünkü terör örgütü gücünü bir yerlerden alıyorsa o da bizler için yaptırımlar noktasında önem arzetmektedir. Bunların da değerlendirmesini yapıyoruz bunların da belirli bir süreci olacaktır o takvim içerisinde de bunları uygulamaya koyacağız."


Dün Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında açıklama yapan Başbakan yardımcısı ve hükümet sözcüsü Cemil Çiçek uygulanabilecek yaptırımlar ile ilgili açıklama yapmaktan kaçınmıştı.

Hükümet teröre sessiz kalan K. Irak yönetimeni karşı altı maddelik önlem paketini dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında masaya yatırmıştı.
Paketteki muhtemel önlemler ise özetle şöyle:

MUHTEMEL ÖNLEMLER

* Irak ile ticaretin tamamen durdurulmadan sınırlandırılması. Bu aşamada temel ihtiyaç maddeleri kapsam dışı bırakılacak.
* Habur'dan geçişlerin sınırlandırılması, ticaretin ağırlaştırılması. Günde 2 bin 500 aracın girişçıkış yaptığı Habur'dan K. Irak'a transit geçen her kamyon ve TIR, "harç ve vergi" adı altında Barzani'ye 100 dolar ödüyor. Barzani'nin bu şekilde yıllık gelirinin 300 milyon doları aştığı belirtiliyor.
* Elektrikte zaman zaman kesintiye gidilmesi.
* Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesud Barzani'ye ait firmaların Türkiye'de faaliyet gösteren firmalarının sıkı denetimden geçirilmesi, faaliyetlerinin sınırlanması.
* Kuzey Irak kaynaklı akaryakıt ve sigara kaçakçılığının önüne geçilmesi.