kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Irak'a Komşu Ülkeler Toplantısı için Türkiye'ye gelecek olan BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon (sağda) kısa süre önce Irak Başbakanı Maliki ile görüşmüştü.

Irak toplantısına Bağdat-Mısır engeli

Duygu GÜVENÇ - ANKARA
İLİŞKİLİ HABERLER
Irak toplantısına Bağdat-Mısır engeli
İstanbul'da Türkiye'nin öncülüğünü yaptığı ve ilk toplantının ev sahipliğini de Mısır'a kaptırdığı Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları toplantısı bir kez daha Kahire-Bağdat engeline takıldı. Bağdat-Ankara arasında yaşanan gerginlik toplantıya yansıdı. İstanbul'da bugün Yüksek Düzeyli Memurlar toplantısıyla başlayacak olan Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları toplantısının ardından yayınlanacak bildiride bu platformun kurumsallaşması için daimi bir sekretaryanın kurulması önerisine aralarında Mısır'ın da bulunduğu çok sayıda Arap ülkesinin itiraz ettiği öğrenildi. Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın göreve geldikten kısa bir süre sonra ikna etmeye çalıştığı kurumsallaşma önerisine Arap başkentleri, İslam Konferansı Örgütü ve Arap Ligi'nin Sekreteryası'nın bulunduğunu belirterek karşı çıktı. Başını Bağdat ve Kahire'nin çektiği itirazlar sonucunda ev sahibi Türkiye'nin önerisinin sonuç bildirgesinden çıkartılması kabul edilirken, bunun yerine BM'nin Irak'taki rolünün güçlendirilmesi benimsendi..

TALABANİ GELMİYOR
Babacan'a Bağdat ziyareti sırasında, "İstanbul toplantısını çok önemsiyorum. Ben de katılmak isterim" diyen Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin de İstanbul'a gelmesi beklenmiyor. Bağdat-Ankara arasında yaşanan son gerginlik nedeniyle Talabani'nin toplantıya katılmayacağı belirtilirken, Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin İstanbul'a gelip gelmeyeceği de henüz belli olmadı.