kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

K. Irak'a siyasi ve ekonomik ambargo

Hükümet, K. Irak'a yönelik yaptırımları masaya yatırdı. 6 saat süren Bakanlar Kurulu'nun ardından Bakan Çiçek, "Detayları açıklamam ama tüm tedbirleri bir arada yürüteceğiz" dedi..
24 Ekim'deki Milli Güvenlik Kurulu'nda Irak'ın kuzeyine siyasi ve ekonomik yaptırım uygulanması yönünde tavsiye kararı verilirken dünkü kritik Bakanlar Kurulu'nda "önlem paketi" masaya yatırıldı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, terörle ve teröristle mücadeleyi her alanda sürdürmeye gayret ettiklerini, bununla ilgili, askeri, siyasi, diplomatik ve ekonomik tedbirlerin eş zamanlı sürdürüldüğünü söyledi. Bakan Çiçek, "Bir kez daha ifade ediyoruz ki bu tedbirlerin hedefi doğrudan doğruya terör örgütüdür. Onunla işbirliği yapan, ona destek veren, ona yardım ve yataklık yapan unsurlardır" dedi. Çiçek, Bakanlar Kurul toplantısının ardından yaptığı açıklamada, çok yönlü olarak bir terör mücadelesi sürdürüldüğüne işaret ederek, teröre karşı ekonomik önlemlerin gerekçesini şöyle açıkladı: "Bir kez daha ifade ediyoruz ki bu tedbirlerin hedefi doğrudan doğruya terör örgütüdür. Onunla işbirliği yapan, ona destek veren, ona yardım ve yataklık yapan unsurlardır. Bunun altını özellikle çiziyoruz. Çünkü bu konuyu başka türlü saptırmak isteyenler var. Fitne fesadın çokça söyleneceği, konuşulacağı, bir kısım konuların başka istikametlere çekileceği bir alandır. Onun için açıkça ifade ediyoruz, doğrudan doğruya terör örgütü, onunla işbirliği yapan, yardım ve yataklık yapandır. Çünkü yardım ve yataklık yapan, bu suça iştirak etmiş demektir. Türkiye, aldığı ve almakta olduğu tedbirleri uluslararası hukuk çerçevesinde almaktadır." Kabinenin etkili bir ismi SABAH'a yaptığı açıklamada, "Terör örgütüne yataklık yapanlara Türkiye'nin gücünü hissettireceğiz. Alınacak önlemlerin önemli bir bölümü davul zurnayla ilan edilmeyip uygulamada kendisini gösterecek. Kısa süre içinde Irak'ın kuzeyinde ticari dengelerin nasıl değiştiği, göreceli istikrarın nasıl etkilendiği görülecek" dedi. Dış ticaret kurmayları, terör örgütünü himaye eden Irak'ın kuzey bölgesine yönelik yaptırımların, "diplomatik" tarzda uygulanacağını belirtti. Paketteki muhtemel önlemler ise özetle şöyle:

İŞTE MUHTEMEL ÖNLEMLER

*
Irak ile ticaretin tamamen durdurulmadan sınırlandırılması. Bu aşamada temel ihtiyaç maddeleri kapsam dışı bırakılacak.

* Habur'dan geçişlerin sınırlandırılması, ticaretin ağırlaştırılması. Günde 2 bin 500 aracın girişçıkış yaptığı Habur'dan K. Irak'a transit geçen her kamyon ve TIR, "harç ve vergi" adı altında Barzani'ye 100 dolar ödüyor. Barzani'nin bu şekilde yıllık gelirinin 300 milyon doları aştığı belirtiliyor.

* Elektrikte zaman zaman kesintiye gidilmesi.

* Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesud Barzani'ye ait firmaların Türkiye'de faaliyet gösteren firmalarının sıkı denetimden geçirilmesi, faaliyetlerinin sınırlanması.

* Kuzey Irak kaynaklı akaryakıt ve sigara kaçakçılığının önüne geçilmesi.