kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yabancılar 5.1 milyar dolar karı ülkesine aktardı

Yeni Haber
İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı yatırımcıların elde ettiği ve ülkelerine aktardığı karın son yıllarda hızlı bir artış gösterdiğini bildirdi.

Yabancı yatırımcıların 1990-2002'ü kapsayan 12 yıllık döneminde 3.1 milyar dolar olan Türkiye'den yaptıkları kar transferleri, 2003 başından bu yılın Ağustos sonuna kadar geçen yaklaşık 4.5 yıllık dönemde ise 5.2 milyar dolara ulaştı.

İSMMMO'nun "Türkiye'deki Yabancı-Kar Transferleri" konulu raporuna göre; son 4.5 yıllık dönemde yapılan kar transferi toplamı 5 milyar 150 milyon dolara ulaştı.

Söz konusu tutar, geçmiş 12 yıldan yapılan transfer toplamının yüzde 60 üzerinde gerçekleşti. 2003 yılına kadar yıllık ortalama 300 milyon doların altında kalan yabancı yatırımcıların Türkiye'den sağlayıp kendi ülkelerine transfer ettikleri kar miktarı, 2003 yılında ilk kez 643 milyon dolar oldu. Daha sonraki yıllarda hızlanarak yıllık 1 milyar dolara çıkan kar transferi, bu yılın ilk sekiz ayı itibariyle 1.2 milyar dolarla rekor kırdı. İlk sekiz aylık verilere dayanarak yapılan tahmine göre, bu yıl sonu itibariyle yabancıların kar transferleri 1.5 milyar doları aşacak.

Raporda, iyi planlanmış ve etkin bir şekilde yönlendirilmiş doğrudan yabancı yatırımların, üretim, istihdam, gelir, ihracat artışı getirdiği, ödemeler dengesi ile ekonomik gelişme üzerinde olumlu etkiler yarattığı belirtildi. Ancak son yıllarda rekor düzeyde yabancı yatırım çeken Türkiye'ye iç Pazar potansiyeli için gelen doğrudan yabancı yatırımlarda ise kar transferinin çok yüksek olduğu ve gelecek dönemde bunun daha da artacağı vurgulandı.

ARIKAN:"YABANCI SERMAYE YÜKSEK KAR DOLAYISIYLA GELİYOR"

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkan Yardımcısı ve İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, konuya ilişkin değerlendirmesinde "Yabancı sermayenin Türkiye'ye yönelmesinin en temel nedeni büyüme potansiyeline bağlı olarak kar marjlarının gelişmiş ülkelere göre daha yüksek olması" dedi.
Araştırmalara göre, firmaların ev sahibi ülkeye getirdikleri sermayenin, uzun dönemde dışarı transfer ettikleri sermayeden küçük kaldığını belirten Arıkan, "Türkiye'de de sıfırdan bir yatırım yapmak yerine var olan işletmeleri almayı tercih eden yabancı yatırımcıların, kâr transferlerinde artış şimdiden başladı" değerlendirmesinde bulundu.

Arıkan, yabancı yatırımcıların genellikle iç pazara dönük üretim yapan yatırımlara yöneldiği, bunun da ciddi kar beklentileri olduğuna dikkat çekerek, şu uyarıyı yaptı:

"Benzer durum Türkiye için de söz konusu. Türkiye'ye daha çok özelleştirmeler ve özel sektör şirketlerinin satın alınması yöntemiyle giren yabancı şirketlerin tercihini iç pazarın potansiyeli belirledi. Başka bir ifadeyle özelleştirilen Telekom, satılan bankalar döviz kazandırıcı bir üretim alanı değildir. Türkiye bu konuda planlama ve yönlendirmeye dayalı politika belirlemek ve uygulamak zorundadır."

ANKA