kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Baykal: Savunma koridoru oluşturulmalı

Yeni Haber
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'nin "etnik ayrımcılık" değil, "terör tehdidi" ile karşı karşıya bulunduğunu belirterek, "terörle varılmak istenen noktanın ise, ayrışmış ve dağıtılmış bir Türkiye" olduğunu savundu.

CHP Meclis grup toplantısında konuşan Baykal, Türkiye'ye karşı bir projenin yürütülmek istendiğini, Türkiye'ye yönelik terör tehdidinin nedeninin bu projeyi hayata geçirmek olduğunu anlattı ve bunun mutlaka "bertaraf" edilmesi gerektiğini belirtti.

"Biz sınır ötesi operasyonu konuşuyoruz ama geçtiğimiz günlerde sınır ötesi operasyon Türkiye'ye karşı yapılmıştır" diyen Baykal, hükümeti, Meclis'in kendisine sınır ötesi operasyon için verdiği tezkereyi hâlâ elinde tutmak ve askere havale etmemekle suçladı.

Türkiye'ye yönelik terörün nereden kaynaklandığı konusunda "tereddüt kalmadığını" belirten Baykal, buna yönelik tedbirin, Türkiye'nin güney sınırlarından gelebilecek sızmalara karşı daha uygun bir hat üzerinde "bir savunma koridoru" oluşturulması olduğunu ve bu koridorun Irak'ın kendi egemenliğini sağlayıp, sınırlarını koruyacak duruma gelinceye kadar da devam etmesi olduğunu anlattı.

Terörün ve Türkiye'ye yönelik projenin arkasında, sosyal ve ekonomik sorunlarını çözmüş güçlü bir Türkiye'yi "içine sindiremeyenler" olduğunu vurgulayan Baykal, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın bugün AKP grubunda yaptığı konuşmanın, "Türkiye'nin müdahale etme kararlılığı konusunda kuşkular uyandırdığını" söyledi.

Türkiye'nin artık bir karar noktasına geldiğini, bu kararı almasının ya da almamasının Türkiye'nin geleceğini ciddi şekilde etkileyeceğini anlatan Baykal, müdahale kararı alınması durumunda, Türkiye'nin ciddi, kendi sorunlarına eğilen saygın bir devlet olduğunu ortaya koyacağını, müdahale kararının alınmaması halinde ise Türkiye'nin saygınlığını olumsuz etkileyeceğini, en hayati konuda dahi harekete geçemeyen, boş konuşan bir ülke olarak niteleneceğini söyledi.

ANKA