kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Her vekile oda kriz yarattı

Zübeyde YALÇIN ANKARA
TBMM Başkanı Toptan, her biri 40 metrekarelik 230 odalı yeni bina projesinde oda sayısının 520'ye çıkarılmasını isteyince kriz yaşandı. 3 milyon YTL'ye ulaşan fatura binaya kat çıkarak küçültüldü..
Milletvekillerine, Meclis'te 40 metrekarelik odaların yer aldığı yeni bina projesi krize neden oldu. TBMM Başkanı Köksal Toptan, 230 odanın bulunduğu projede, tüm milletvekillerine oda verilebilmesi için değişiklik isteyince maliyet 3 milyon YTL'ye çıktı. Fiyatı yüksek bulan ve mahkemelik olmaktan korkan Meclis, çareyi yeni binaya ek kat çıkmakta buldu. Binada bakanlar hariç milletvcekilleri için 520 oda olacak. Bülent Arınç'ın başkanlığı döneminde Meclis kampusuna, içinde kütüphane ve 230 oda bulunan yeni bina yapılması ve eski binaların yenilenmesi için proje hazırlandı ve temeli atıldı. Toptan ise Arınç'tan görevi devralır almaz hemen projeyi incelemeye aldı. Toptan, "Milletvekili odalarının yarısı yeni, yarısı eski binada olacak. Böyle şey olmaz" diyerek itiraz etti ve vekiller için daha geniş ve daha modern yeni odalar yapılmasına öncelik verip, projede değişiklik istedi. Toptan, böylece ziyaretçilerin Genel Kurul ve komisyonların da bulunduğu ana binaya girmesinin engellenebileceğini söyledi. Projeyi hazırlayan firma ile temasa geçildi ve kütüphane binasının da milletvekili odalarının yer alacağı şekilde yeniden projelendirilmesini istendi. Projeyi 1.5 milyon YTL'ye hazırlayan firma değişiklik için 1.5 milyon YTL daha istedi. Proje maliyeti bir anda 3 milyon YTL'ye çıkınca sıkıntı yarattı.

KOMİSYON ÇÖZDÜ
Şaibelerin ortaya çıkması ve konunun mahkemeye taşınmasından endişe eden Toptan, TBMM Başkanlık Divanı'nda bir komisyon oluşturdu. Bu aşamada projeyi hazırlayan firma, mevcut projenin üzerine kat çıkarak oda sayısını arttırabileceklerini iletti. Koruma Kurulu'ndan ek kat için izin aldı. Böylece 500 bin YTL'lik ek maliyetle sorun çözülmüş oldu.