kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çin'den Kanada'ya Dalay Lama tepkisi

Yeni Haber
Çin yönetimi, Tibet'in sürgündeki lideri Dalay Lama'yı kabul etmesinden dolayı Almanya ve ABD'den sonra Kanada'ya da tepki gösterdi...
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Liu Ciençao, "Kanada liderinin Dalay Lama'yı kabul etmesinden şiddetli hoşnutsuzluk duyduklarını ve buna kesinlikle karşı çıktıklarını" belirtti. Sözcü, Pekin'deki haftalık olağan basın toplantısında, Kanada'nın Çin'in protestosunu hiçe sayarak, Dalay Lama'nın ülkeye giriş-çıkışına izin verdiğini ve devlet liderinin Dalay Lama'yla görüşme yaptığını söyledi.

Çinli yetkili, bu eylemlerin uluslararası kurallara aykırı olduğunu ve Çin'in içişlerine kabaca karışma anlamına geldiğini ileri sürdü. Tibet'in Çin topraklarının bölünmez bir parçası ve Tibet'in işlerinin tamamen Çin'in içişi olduğu şeklindeki resmi tutumu yineleyen Liu, Dalay Lama'nın yıllardır yaptığı konuşmalarının ve davranışlarının, onun din kılıfına bürünerek vatanı bölmeyi amaçlayan faaliyetlerle uğraşan bir siyasi sürgün olduğunu kanıtladığını savundu.

Sözcü Liu, Kanada'nın söz konusu eylemlerinin Çin-Kanada ilişkilerini ciddi şekilde baltaladığını ifade ederek, Kanada'nın söz konusu yanlış girişiminin yarattığı olumsuz etkiyi gidermek için derhal etkili önlem almasını ve "Tibet'in bağımsızlığı" yanlısı güçlerin bölücü faaliyetlerine verdiği destek ile gösterdiği müsamahayı durdurmasını istedi.