kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dünyaya özürlü bir çocuk getirir misiniz?

MUSTAFA KIZIL MAGAZİN
Naz Elmas ve Emre Altuğ'un oynadığı 'El Gibi' 31 Ekim Çarşamba akşamı ilk bölümüyle atv'de olacak. Dizi 'Özürlü bir bebek dünyaya getirmek zorunda kalacak olsanız ne yapardınız?' sorusunu tartışmaya açacak. Biz de bu yanıtlanması güç soruyu önce dizinin iki oyuncusuna sorduk..
Ne olursa olsun onundoğmasını isterim...
* 'El Gibi'de sizi en çok ne etkiledi? Beni, ilk anlatıldığında çok etkileyen bir hikayesi var. Senaryoyu okuduğum zaman da aynı etkiyi yaşadığım ve hissettiğim bir öykü... Dizinin oyuncu kadrosu inanılmaz oldu.
* Nasıl bir hikaye? Dört buçuk aylıkken yüzde 20 ihtimalle özürlü doğması söz konusu olan bir bebeğin öldürülüp öldürülmeyeceği... Tam olarak karşılığı bu. Bebeğin aldırılıp aldırılmayacağı değil, öldürülüp öldürülmeyeceği. Çünkü dört buçuk aylıktan sonra altıncı aya kadar bekleniyor. Doktor heyeti kararı ve anne-babanın rızasıyla altı aylıkken bebek anne karnında öldürülüyor. Ölü doğum yaptırılıyor. Dolayısıyla da gerçekten verilmesi çok zor bir karar. Çünkü yüzde 20 ihtimalle sağlıklı olma durumu, yüzde 80 ihtimalle de sağlıksız olma durumu var. İşte bu noktada mutlu giden bir evliliğin çatırdaması başlıyor.

BU KÜRTAJ DEĞİL
* Sizin başınıza böyle bir olay gelse nasıl davranırsınız? Ne olursa olsun o bebeğin doğmasını isterim gibi geliyor. İnsanın başına gelmeden kolay kolay karar verilebilecek bir durum değil aslında. Çok zor bir karar...
* Dizide tıbbı konulara değiniliyor, uzmanların görüşlerine de başvuruldu mu? Çok ciddi tıp desteği alındı bu proje için... Her şey gerçeğe uygun. Palavra yok... Hepsi gerçek ve hepsi olabilecek şeyler. Yani kanunlara kadar çok ciddi araştırmalar yapıldı. Dolayısıyla bizim bu noktada söyleyecek bir şeyimiz kalmıyor. Zaten kanunlar bunun ismini koyuyor. Biz sadece bunu en doğru şekilde canlandırmaya çalışıyoruz.

BU TİP HASSAS KONULAR TARTIŞILSIN

* Sizce böyle hassas bir konunun bir diziyle gündeme gelmesi doğru mu? Büyük ihtimalle, büyük bir tartışmanın fitilini ateşleyecek bu dizi... Tartışılmasında da fayda olduğunu düşünüyorum. Ben bu tartışmanın sonucunda da belirli bir fikir çıkacağını da sanmıyorum... Bir taraf 'Özürlü olacağını bile bile onu hayata getirmek büyük haksızlık' diyecek. Diğer taraf 'özürlü de olsa yaşamaya hakkı yok mu?' diyecek. Bizimki gibi akraba evliliklerinin yoğun olduğu ülkelerde bu tip durumlarla sık sık karşılaşılıyor. Dizi bence en azından bu olaya dikkat çekecektir.